Kifehérednek a taxik Vásárhelyen

Pár év, és kikopnak városunkból a sárga taxik. Erre következtetünk abból, hogy ezt a színt – a költségek miatt – eddig sem szerették a vállalkozók. Most, hogy választhatnak, autócsere esetén valószínűleg a fehér mellett döntenek majd.

– Nagyon örülök a módosításnak, sokat könnyít a helyzetünkön, hogy nem kell ragaszkodni a sárga színhez – osztotta meg a nézetét lapunk érdeklődésére Balog Zoltán vásárhelyi személyfuvarozó. A mai rendkívüli ülésen döntött arról a közgyűlés: ettől kezdve fehér színű autóval is lehet Hódmezővásárhelyen taxizni.

A javaslatot Gyöngyösi Ferenc önkormányzati képviselő terjesztette be, a fuvarozók keresték meg a gondjukkal, mondta. A helyi önkormányzatok évekkel ez előtt kaptak lehetőséget, hogy szabályozzák például a járművek színét. A fővároson kívül állítólag csak Vásárhelyen éltek a lehetőséggel, városunkban 2015-ben hoztak erre vonatkozó rendeletet, a sárga egy bizonyos változatát fogadták el. – Bár vannak előnyei is, például megszűnt a kalóztaxizás. Azonban hátrányai is: a vállalkozások átlagosan 3 évente cserélnek autót, 3-400 ezer forintba kerül a „sárgítás”, és utána eladni is sokkal nehezebb – indokolta a képviselő.

Három vállalkozás érintetteivel közösen kompromisszumos megoldásra jutottak. Marad minden más megkülönböztető jelzés, de a sárga mellett fehér is lehet ezentúl Vásárhelyen az elvárt szín. Úgy hallottuk, azért, mert a használtautó-piacon ez a leggyakoribb.

fehérGyöngyösi Ferencsárgataxi