Kiemelt műemlékké nyilvánították az ótemplomi védfalat

A Magyar Közlönyben megjelent rendeletet Lázár János építési és közlekedési miniszter jegyezte. A kollégiumépítés idején készült képen a templom mögötti védfal csak romokban fedezhető fel, de helyreállították.

A miniszter az egyes ingatlanok műemlékké nyilvánításáról, védettségének módosításáról, illetve védettségének megszűnéséről szóló, a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent rendelete szerint:

A rendelet ebben a közlönyben olvasható.

Egy kis védfaltörténet

Az 1741-ben emelt építményt fennállása óta senki sem kímélte, bontott rajta az egyház, de bontott az egykori városi tanács is, mely 1961-ben kártalanítás nélkül vette el a területet. Ez utóbbi alaposan átrendezte a Kossuth tér és környezete ezen részét.

Az ótemplom köré gróf Károlyi Sándor, Hódmezővásárhely akkori földesura többszöri figyelmeztetése után, az ismételten fenyegető háborús veszély miatt építették eleink a 104 öl hosszú, körülbelül 3,1 méter magas 78 centi széles befelé szélesedő lőrésekkel ellátott védfalat, melyet eredetileg 43 oszloppal erősítették meg.

Az ótemplomi védfalnak a templom főbejáratával szemben, a nyugati oldalon erős gerendából készült, megvasalt, kétszárnyú kapuja volt. A déli és az északi oldalon egy-egy kisebb kaput alakítottak ki.

Arról nem találtunk feljegyzést, hogy a védfal hányszor óvta meg a vásárhelyieket a fosztogató csőcseléktől vagy a katonáktól, de az biztos, hogy jóval a kiegyezés után már az egyház is fölöslegesnek tartotta.

A templomi védfalat 1889-ig többször renoválták, de ebben az esztendőben lebontották az északi és a nyugati falszakaszt. A református egyház 1890-re ezek helyére építtette meg a Bazársort, amit 1961-ben már a városi tanács bontatott el, a hivatalos indoklás szerint azok rendkívül rossz műszaki állapota miatt. A templomi védfallal egy időben épült a templomkert dél-nyugati sarkán a népi barokk stílus magtár, amit a párbérben beszedett gabona raktározására szolgált – olvasható az ótemplom historia domusában.

A védfal megmaradt egy részéhez az – akkor Szántó Kovács Jánosról elnevezett – mai nevén Cseresnyés kollégium épületének emelésekor nyúltak. Akkor a bontást helyreállítás követte, a falszakasz végül a kollégiumi épület alatt megmaradt. A mai Andrássy utcai szerviz felőli részén akkor már csak a védfal romjai voltak. Ezt utóbb helyreállították, nem függetlenül a kollégium és a Kossuth tér 7. számú (a Sarokház cukrászdának is helyt adó) ház építésétől. A védfal és ezen épület között egyébként ma is létezik egy kapu.

Az eredetileg is létezett kapu, igaz ma nem járható, mert az építési területre nyílik

Igaz, azt csak néhány évtizede használhatta földi halandó, ugyanis sokáig egy vaskapu zárta el a köz elől, mely kulcsát a mindenkori ótemplomi lelkész őrizte.

A városi tanács nem állt meg a Kossuth tér a hatvanas években megkezdett rendezésével, hiszen valamikor a ’70-es és ’80-as évek fordulóján kisajátította és lebontatta az Oldalkosár utca és a Szőnyi utca sarkán, közvetlen a Cseresnyés (akkor Szántó Kovács János Kollégium) épülete mellett álló lelkészlakot, mely utolsó lakója a közemlékezet szerint Rapcsák Péter lelkész volt. A gyülekezet – a korabeli köztudat szerint – cserébe akkor kapta meg Zrínyi utca 5. szám alatti épületet.

A Kossuth tér dél-keleti része jelenleg is folyamatban lévő felújítása egyik célja a védfal lebontott része támfalként való helyreállítása. A védfal megmaradt szakaszán korhű téglák felhasználásával építették vissza a szakemberek apránként az ótemplomi védfal fedőköveit.

A védfal 1965-ös (nem az eredeti 1741-es falon!) toldásán pedig még a nyáron kaput vágtak. Ez váltotta ki a Tormai Cecile Polgári Kör tagjai és szimpatizánsai tavaly nyári tiltakozását, majd emiatt került vitába a város és az Ótemplomi Gyülekezet.

HódmezővásárhelyLázár Jánosótemplomrendeletvásárhelyi hírekvédfal