Kiderült, mi lesz a kormány új Nemzeti Konzultációjában

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy a kormány tegnap döntött arról, hogy az új gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről Nemzeti Konzultációt indít. A kormányinfón azt is elmondták, hogy mi az új gazdaságpolitika.

A gazdaságpolitikai akcióterv célja, hogy a magyar gazdaság növekedése 3 és 6 százalék között legyen, ez három pilléren alapszik és 21 intézkedést jelent:

  • a jövedelmek vásárlóerejének növelése,
  • a megfelelő lakhatás biztosítása
  • és az úgynevezett Demján Sándor-program, ami a kkv-k méretének a megduplázását segítené.

Gulyás Gergely elmondta, arra törekszenek, hogy lehetőleg hároméves bérmegállapodást kössenek a munkavállalói és munkáltatói érdekképviseletekkel. A korábban már említett munkáshitelprogramot is elindítják, továbbá a gyermekek után járó szja-kedvezményt megduplázza a kormány, jövőre és 2026-ban 50-50 százalékkal.

A kormány a magánszálláshely-szolgáltatás, tehát az Airbnb feltételeit szigorítani akarja, de ezzel kapcsolatban még még konkrét döntés. Arról is beszélt, a kormány vidéki otthonfelújítási programot indít; az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások opcionális önkéntes döntésen alapuló átmeneti lakáscélú felhasználását szintén lehetővé teszik; a munkáltató által adható lakhatási támogatásra adókedvezményt fognak biztosítani.

Az új lakóingatlanok értékesítésére vonatkozó eddig is létező kedvezményes, 5 százalékos áfakulcsot legalább 2026 végéig fenntartja a kormány – jelentette be Gulyás, hozzátéve: 5 százalékos, önkéntesen vállalt lakáshitelkamat-plafont fognak bevezetni a bankszektorra.

gazdaságfejlesztésGulyás Gergelykormányinfónemzeti konzultáció