Kiderült, Lázár alapítványa kapott 15 milliárdot még a választás előtt

A Miniszterelnökség március legvégén, négy nappal a választás előtt 15 milliárd forintot csoportosított át „közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítéséhez, valamint részére pénzbeli vagyoni juttatás nyújtásához szükséges forrás biztosítása” címszóval. Azt eddig nem lehetett tudni, hogy pontosan ki kapta a pénzt.

A Miniszterelnökség csak most árulta el az Átlátszó közérdekű adatigénylésére, hogy a pénzt a Lázár János irányítása alatt álló Mezőhegyesi Ménesbirtok budapesti címre bejegyzett vagyonkezelő alapítványa, a Jövő Nemzedék Földje Alapítvány kapta. Az alapítvány kuratóriumi elnöke Lázár János.

Tavaly áprilisban jelentette be a kormány, hogy 11 közérdekű alapítványt hoznak létre, főként felsőoktatási intézmények fenntartására, a Jövő Nemzedék Földje Alapítványnak a 2016-ban „visszaállamosított”, 10 ezer hektáron működő mezőhegyesi ménesbirtokot szánták. A Jövő Nemzedék Földje Alapítványt tavaly október 27-én jegyezték be, a kuratóriumi tagok névsora már szeptemberben nyilvánosságra került: a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosaként Lázár János lett az elnök, és a kuratóriumba Csányi Attila, Balczó Barnabás, Kerezsi Miklós, és az agrárkamara elnöke, Győrffy Balázs került.

Jövő Nemzedék Földje AlapítványLázár JánosMezőhegyesMiniszterelnökségNemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.