Ki szűntette meg az ATEV-bűzt?

Grezsa István közösségi oldalán hazugsággal vádolja Márki-Zay Pétert. Azt állítja, hogy semmi köze nincs a jelenlegi városvezetőnek az ATEV-bűz megszüntetéséhez. Márki-Zay Péter szerint Grezsa hazudik.

Az ATEV ZRT 1949-ben alakult Állatifehérje Takarmányokat Előállító Vállalat néven, 1993-ban részvénytársasággá alakultak, 2006-tól pedig zártkörűen működő részvénytársaságként működik. A jelenleg átlagosan 420 főt foglalkoztató ATEV Zrt. négy gyárban, illetve négy gyűjtő-átrakó helyen folytatja tevékenységét.

Évtizedes probléma

A vásárhelyiek az ATEV bűztől már a kezdetektől szenvedtek, a várost időnként elárasztó dögszag miatt rengeteg kellemetlensége akadt a lakosoknak. Ígéretet kaptak a mintegy 70 éve tartó bűz megszüntetésére, ám évtizedekig senki nem tett semmit ezügyben.

Hogy ez mennyire így van, az egy 2017-es cikkből is kiderül. Igaz, a cikkből nem tudjuk meg kinek a lakossági fórumán, de susáni lakosok jelezték a szagterhelést, akkor Lázár János kancelláriaminiszterként kérte a lakosok megértését, és jelezte, hogy „a cég helyi igazgatója és országos vezetője – aki solti, ahol egyébként szintén van telepe a cégnek – felkereste őt és Almási István polgármestert. Arról számoltak be, hogy egy új technológiát próbálnak ki. A több száz milliós fejlesztéstől azt várják, teljesen megszűnik a kibocsátott szagterhelés.”

Márki-Zay Péter 2018-as megválasztása után rögtön felvette a kapcsolatot az ATEV Zrt. vezetésével, hogy kieszközölje a szaghatás megszűntetését.

2018 augusztusában egy facebook-posztban beszámolt az addigi munkájáról, ekkor azt írta, hogy

Márki-Zay komolyan vette a legmagasabb szinteket, tárgyalt erről Kendernay Jánossal, az akkori LMP társelnökével és elérte, hogy Szabó Tímea (Párbeszéd) országgyűlési határozati javaslatot terjesztett elő, hogy valósuljanak meg az ATEV hódmezővásárhelyi fehérjefeldolgozó üzemében azok a beruházások, amelyek megszüntethetik a városban a szagártalmat.

Nincs is olyan büdös

Közben helyben 2020 nyarán a Tiszta Vásárhelyért Egyesület nagyszabású tiltakozó akcióba fogott az ATEV-bűz ellen, mert kiderült, hogy a technológia a szaghatás minimalizálására rendelkezésre áll. Kiderült, hogy források is lennének a beruházásra, csupán a kormányzati szándék hiányzik. Az egyesület tüntetést is szervezett, ahová négyezer aláírást vittek magukkal.

Szél István, akkor még a Hódmezővásárhelyi Gazdakör elnökeként sajtótájékoztatót tartott Cseri Tamás és Benkő Zsolt képviselőkkel, ahol gyakorlatilag azt állították, hogy nincs is olyan büdös, a szagot alig érezni, és az ATEV amúgy is nagyon fontos.

Közben az önkormányzat feljelentette a céget, mert azok a saját környezetvédelmi engedélyükben foglaltakat sem tartották be.

Nem a pénzen múlott

Mindeközben az ATEV elképesztő gazdasági tevékenységet tudott a magáénak, a számok minden addigit felülmúltak. 2018-hoz képest közel 2 milliárd forinttal tudta növelni nettó árbevételét, ami így 2019-ben 15 milliárd 410 millió forintra nőtt. 2019-ben 1 milliárd 802 millió forint adózott eredményt ért el az ATEV Zrt., amelynél több mint 5 milliárd forint volt tavaly az eredménytartalék. 2019-es gazdasági eredményükkel bekerültek az ország 500 legnyereségesebb vállalata közé. A cég a 2020-as évet is jelentős haszonnal, 2 milliárd 763 millió forinttal zárta.

Végül az ATEV 2021 márciusában jelezte, hogy év végééig befejezik a szagemissziókibocsátás-csökkentési nagyberuházást, azaz végre megszűntetik a bűzt.

December 21. végén aztán próbaüzembe állították az állami fehérjefeldolgozó cég vásárhelyi üzeménél az új levegőtisztítási technológiát, amelynek kiépítésére mindössze félmilliárd forintot kellett fordítaniuk.

Érdekesség, hogy 2023-ban egy Lázár János vezette alapítvány kapta meg ingyenesen az ATEV-részvények majd háromnegyedét.

Egyszer amúgy már egymásnak feszültek a felek ugyanebben a vitában, akkor Berényi Károly alpolgármester emlékeztetett nyílt levélben arra, hogy a technológiai fejlesztést ki kellett kényszeríteni. ,,Többszöri egyeztetés a cég felső vezetőivel sem volt elegendő. Ígéretet ismételten kaptunk, de állami döntés hiányára hivatkozva a beígért technológiai fejlesztés mégsem valósult meg. Majd a lakossági tiltakozás demokratikus eszközeit is látva – aláírásgyűjtés, tüntetésen felszólító petíció átadása, országgyűlési környezetvédelmi felszólalás a vásárhelyi szaghatás ellen… úgy látszik mégiscsak eredményt hozott.”-fogalmazott.

ATEV ZRTDr Berényi KárolyGrezsa IstvánHódmezővásárhelyLázár JánosMárki-Zay Péter