Kézművesremek lett a vásárhelyi horgolt nyári kalap-táska szett

Magyar Kézműves Remek díjat kapott a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar Kézműves Remek pályázatán a Hódfó vásárhelyi hímzéssel díszített horgolt nyári kalap-táska szettje, mely úgy trendi, hogy a hagyományokat is követi. A képen Fodor Györgyi és Blaskovicsné Zsuzsi a szettel.

A pályázatra teljesen a népi hagyományokat követő, de olyan termékekkel is lehetett nevezni, melyek a mai trendbe, divatba illesztik át a népi hímzést vagy fafaragást, illetve bármi mást. Ez a termék hordható, használható is lehetett. Az idén több, mint száz pályázat érkezett, közülük emelkedett ki a vásárhelyieké.

A kézművesremek díjat elnyert, hímzett nyári szett

– Ki találtam, hogy legyen egy vásárhelyi hímzéssel díszített nyári kalap és egy hozzávaló táska – mondta Blaskovicsné Zsuzsi tervező, aki maga horgolta össze a táskaalapot a hímzett vászonnal. Hozzátette: a vevők körében korosztályváltás történt, azaz már nem csak azok az idősek vásárolnak népi hímzéseket, akik régen is megvették a vásárhelyi párnákat, a falvédőket vagy a terítőket, hanem a fiatalabb korosztály is. – Ők azonban már nem tesznek ki a lakásukba ilyen tárgyakat, ezért terveztem a nyári, pamutfonalból horgolt divatos formájú kalapot, melyet Szabadosné Évike készített el, és szintén horgolt, bőrfülű, zippzárral, zsebekkel ellátott praktikus táskát, melyet klasszikus vásárhelyi hímzés díszít.

A kézművesremek címet elnyert szett kollektív munka eredménye lett. Fodor Györgyi csoportvezető hímezte, a táska bélését Kocsisné Ónódi-Szűcs Andrea készítette, a táska bőrfülét Jelencsikné Tóth Enikő alkotta meg.

Az elismerések

A nyertes kalap és táska szettet az egri iparkamara kiállításán látható május közepéig-végéig, a többi kézművesremekkel és a zsűri által a legszebbeknek tartott termékekkel együtt.

A Hódfó Nonprofit Kft-nek nem ez az első sikere, hiszen egy korábbi pályázaton például a vásárhelyi hímzett karácsonyfadíszeivel is díjazott lett.  

blaskovicsné zsuzsiHódfóhorgoltkalap-táska szettkézművesremek