Kevesen jelentkeztek rendőrnek, akik holnaptól újra leszerelhetnek

A meghosszabbított jelentkezési határidő ellenére alig több mint 800-an iratkoztak föl arra az országosan meghirdetett tíz hónapos rendőrképzésre, ahol rögtön bruttó 210 ezer forintot kapnak az alkalmasságin megfelelt résztvevők. Ma véget ér a veszélyhelyzet, holnaptól ismét felmondhatnak a rendőrök, amire az érdekképviselők szerint nagy esély van.

Továbbra is várják a jelentkezőket a tíz hónapos rendőrképzésre – mondta az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában. Az eredeti jelentkezési határidő április vége volt, amit egy hónappal megtoldottak. Gál Kristóf szóvivő hozzátette: a korábban meghirdetett képzésre május 31-ig több mint 800-an jelentkeztek. Már meg is kezdődtek az alkalmassági vizsgák. A képzés szeptemberben indul. Az első két hónapban munkavállalóként alkalmazzák a jelentkezőket, ekkor bruttó 210 600 forintot kapnak. A harmadik hónaptól már a rendőrség állományába kerülnek, és próbaidős őrmesterként bruttó 231 706 forint fizetés illeti őket. A képzés után a résztvevők közrendvédelmi járőrként, határrendészeti, útlevélkezelő rendőrként dolgoznak majd.

2020 elején Csongrád-Csanád megyében a rendőrség közterületi szolgálatot ellátó tiszthelyettesi állománya 304 fő volt.

A sok munka és a kevés pénz miatt a veszélyhelyzet megszűnését követően tömeges leszerelés indulhat meg a rendőrség állományában, mondta Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője májusban a Népszavának. Powell szerint a rendőrök április eleje óta, a különleges jogrend miatt nem mondhatnak fel. A Független Rendőr Szakszervezet főtitkára, Pongó Géza szerint a veszélyhelyzet kihirdetése óta nehezebb is lett a munkájuk, és akár 60 órát is dolgozhatnak anélkül, hogy azt túlmunkának tekintenék, vagyis pénzt vagy szabadnapot kapnának érte.

Az Országgyűlés tegnap úgy határozott: ma éjfélkor véget ér a veszélyhelyzet, így a rendkívüli jogrend is. Ezzel ismét lehetőség nyílik a rendőrök számára, hogy leszereljenek.

Koronavírus-világjárvány (COVID-19)rendőrség