Kevés lesz az akácméz – napraforgó mézből viszont nem lesz hiány

Idén is kevés akácmézet tudtak pörgetni a vásárhelyi méhészek. A felvásárlási ár akár harminc-negyven százalékkal is emelkedhet a múlt évihez képest, így 3000 Ft lehet az induló ára egy kiló akácméznek. De többet kell majd fizetnünk a vegyes virágmézért is, ugyanis a forróság hatására gyorsan elvirágzanak a növények egy alacsonyabb a hozam és drágul a méz.

Szépen lassan megtelnek a keretek, napraforgó virágport gyűjtenek Hegedüs Gábor méhei. A rovarok jól érzik magukat a forró nyári időjárásban, a méhészeknek azonban figyelniük kell arra, hogy hová teszik le a családoknak otthont adó kaptárokat.

Arra kell figyelnie a méhésznek, amikor a kaptárokat telepíti, hogy a délelőtti nap érje a kaptársort, hogy minél hamarabb elmenjenek gyűjteni. A délutáni nagy meleget okozó napot úgy próbáljuk kikerülni, hogy a fasor alá tesszük a kaptárakat, nyilatkozta a Vásárhelyi TV-nek Hegedűs.

Jól működik a rovarok hűtőrendszere, a körülmények ideálisak, gyorsan gyűlik a nektár.

Úgymond löttyen keret, meséli Hegedűs Gábor. Ezáltal hogyha hordás van, nem kell mérleg, a méhész meg tudja állapítani abból hogy csurog a méz.

Akácmézből, az elmúlt évhez hasonlóan idén is kevés lesz, felvásárlási ára 3000 Ft körül alakul majd, de 30-40%-kal drágulhat a vegyes virágméz is. Ez többek között a forróságnak köszönhető. A tűző napon gyorsabban elvirágzanak a növények, így a méz is kevesebb. A méhészek vándorlással igyekeznek javítani a hozamokon. Esetenként több száz kilométert utaznak családjaikkal.

A tanya körül 20 hektár repce volt vetve, ebből sikerült pörgethető mennyiséget gyűjteni, aztán volt téli akác, ám ott sajnos hiába ért úgymond a földig a virág, az időjárás nem volt kedvező és nem volt nektárképződés. De Hegedűs Gábor felment északra a Mátrába. Ott sikerült gyűjteni családonként 24 kilót.

Hegedűs Gábor hozzávetőleg egy hét múlva kezdi meg a napraforgó méz pergetését. A nektár mennyiségéből ítélve ebből a fajtából nem lesz hiány, ezt követően az aratások után kikelő virágokról gyűjtik majd a pollent a méhek.

akácmézHegedűs Gáborméhészméhészetméz