Kevés a közmunkás Vásárhelyen

Hatvan személyt lehetett volna, de csak negyvenhét embert tudott a város közmunkásként alkalmazni az idén. Egyszerűen nem volt kivel feltölteni a létszámot.

Nem azért kevesebb a számba jöhető közmunkás Vásárhelyen, mert nem akarnának dolgozni az emberek, hanem azért, mert a munkaerőpiac felszívta a dolgozni akaró, megfelelő végzettséggel rendelkező és motivált munkaerőt.

A vásárhelyi önkormányzatot a vásárhelyi járási hivatal foglalkoztatási osztálya idén februárban arról értesítette, hogy a korábbi esztendőkhöz képest rövidebb, azaz nem 12, csak 9 hónapos időszakra kérhető támogatás, igaz, az nem az eddig megszokott 60, hanem 80 százalékos – olvasható a csütörtöki közgyűlés elé kerülő tájékoztatóban.

Ezért az önkormányzat február végén 60 személy foglalkoztatására nyújtotta be igényét a március 1. és november 30-a közti időszakra. A foglalkoztatásuk teljes költsége 66 millió 822 ezer 786 forint volt, ebből az állam 53 millió 458 ezer 227 forintos támogatást adott, a különbözetet a város állta.

Októberben a járási hivatal arról küldött értesítést, hogy a közmunkaprogramot jövő május 31-ig meg lehet hosszabbítani, s ehhez csak egy kérelmet kell benyújtani. A hosszabbítás idejére, azaz még egy fél évre az állam további 35 millió 638 ezer 818 forint támogatást ad, míg a városnak csak 8 millió 909 ezer 706 forint önerőt kell biztosítania.

HódmezővásárhelyközmunkaönkorműnyzattámogatásVásárhelyvásárhelyi hírek