Kettlebell világbajnokság zajlik Vásárhelyen

A Hódtói Sportcsarnokban három napon át 33 ország csapata 400 versenyzője méri össze tudását a nálunk még szokatlan sportágban, köztük 9 vásárhelyi, az Innovatív Sportolók Egyesülete és a Girja Power SE tagjai is.

Kettlebell az a golyó alakú súly, melynek füle van, s azt ennél fogva emelgetik különféle ideig és módon a versenyzők 10-30 percen át egy megszabott kis területen. Aki idő előtt kifúj, kilép a pástról, az ki is esik a versenyből – nagy vonalakban és a laikusok számára érthetően – ez annak Világbajnokságnak is a lényege, mely a Hódtói Sportcsarnokban ma is zajlik, 33 ország csapata részvételével. Még olyan messzi országokból is érkeztek csapatok, mint Dél-Korea, Szingapúr, Brazília, az Egyesült Államok vagy éppen Kanada.

És nem csak férfiak emelgették a füles golyókat a zsűri és a szurkolók előtt, de a nők is.

– Körülbelül egy éve kezdtem ezzel a sporttal foglalkozni az Innovatív Sportok Egyesületénél, fél éve készülök erre a versenyre, 12 kilós kettlebellt fogok emelgetni junior kategóriában – árulta el a Kenyeres Kitti, akit édesapa vette rá, hogy menjen el edzésre. S egy év alatt kétszer nyert Szerbiában és Budapesten és online versenyeken is győzelmet. Hozzátette heti öt edzése van, de előfordul, hogy minden nap edzi magát. És persze a csapata lelkesedése is inspiráló számára.

A zsűri előtt előbb férfiak, majd a gyengébb nem tagjai is bemutatták a gyakorlatot.

– Ezzel a sporttal még 2012-ben ismerkedtem meg, majd 2016-ban a kellő végzettség megszerzése birtokában kezdtem edzéseket tartani itt, Vásárhelyen, azaz akkor került a városba ez a sportág – mondta Bartyik Zoltán, a Kettlebell Sportági Szövetség elnökségi tagja, az Innovatív Sportok Egyesülete elnökhelyettese, a Girja Kettlebell szakág vezetője. A sportág vásárhelyi meghonosítója hozzátette 8-10 fővel kezdték meg a munkát, s volt, hogy 50-60-an is kettlebelleztek. Majd 2020-21-ben kezdtek el versenyekre is járni.

– A világbajnokság előkészítésénél több várost is néztünk leendő helyszínnek, de magától értetődő volt, hogy mivel két egyesület is működik Vásárhelyen, akik nagyon aktív tagjai a Kettlebell Szövetségnek, ezért – s mert befogadó volt a város – ezt is választottuk – világított rá a világbajnokság helyszíne kiválasztásának okára Németh Katalin, a Kettlebell Sportági Szövetség elnöke.

– Két klub is működik Vásárhelyen, az Innovatív Sportolók Egyesületben és a Girja Power SE-ben is minőségi oktatás folyik és edzések zajlanak. S Bartyik Zoltán a sportági szövetség elelnöke és pedig a főtitkára vagyok – árulta el Kruzslicz Péter, aki azt mondta, hogy megpróbált lobbizni, hogy ez a világbajnokság Vásárhelyre kerüljön.

 A World Kettlebell Sport Federation Világbajnokság vasárnap fejeződik be a Hódtói Sportcsarnokban.

girja power seinnovatív sportolók egyesülete. hódtói sportcsarnokkettlebellVásárhelyvilágbajnokság