Ketten pályáznak a Tornyai János Múzeum és Művelődési Központ élére

A Vásárhelyi Televízió csütörtöki, Időben című műsorában a Mindenki Magyarországa Mozgalom tisztújításáról, vármegyékről, fő- és alispánokról, korrupció elleni küzdelemről, hőséggel szembeni védekezésről volt szó. Márki-Zay Péter polgármester ugyanakkor arról is beszélt, hogy kik pályáznak a város legfontosabb kulturális intézményének vezetésére. 

Márki-Zay Péter a műsor elején beszélt a Mindenki Magyarországa Mozgalom hétvégi tisztújító közgyűléséről, amelyen egyhangú szavazással újraválasztották a szervezet élére. (Három jelölt volt, Magyar György azonban visszalépett, a harmadik jelölt pedig nem jelent meg.) Azt, hogy az MMM vásárhelyi gyökerű mozgalom, bizonyítja, hogy az elnökségbe beválasztották Szabó Margitot is. A polgármester megerősítette, hogy az MMM nem alakul párttá, vagyis továbbra is civil mozgalom marad, de az is eldőlt, hogy a tagoknak nem tiltják meg, hogy pártot alapítsanak.

Az MMM elnöke kérdésre válaszolva elmondta, a kampánypénzek könyvelése jól halad, 3-400 tétel van még hátra, várhatóan az elszámolás heteken belül elkészül. A miniszterelnök-jelölti kampányköltésekkel ugyanakkor Márki-Zay Péter már elszámolt, ami a magyar közélet gyakorlatát figyelembe véve rekordgyorsaságnak számít. A vásárhelyi polgármester ezzel példát szeretne mutatni, és szeretné, ha a választók elhinnék, hogy nem minden politikus tolvaj.

Képviselői vagyonnyilatkozatok – láthatatlan gazdagodás

Csak egy kifogásnak látom azt, hogy a tolvajok gazdagodása ne legyen látható – kommentálta a polgármester azt a hírt, mely szerint uniós gyakorlatra hivatkozva a tervek szerint a jövőben a magyar politikusoknak sem kell külön feltüntetniük az ingatlanjaikat, illetve az ingóságaikat a vagyonnyilatkozataikban. Arra a kormányzati tervre pedig, mely szerint ismét vármegyéknek neveznék a megyéket, és a kormánymegbízottakat a jövőben főispánoknak hívnák Márki-Zay Péter azt mondta, hogy kevésbé zavarják a megnevezések, de a lopás sajnos gyakorlattá vált a magyar közéletben, és ezen nem változtatnak a régi-új nevek.

Ketten pályáznak a főigazgatói székre

Kedden közgyűlést tartanak a városházán, és az egyik legfontosabb előterjesztés a Tornyai János Múzeum és Művelődési Központ új igazgatójának kinevezéséről szól.

A polgármester két pályázóról számolt be. Az egyik Miklós Péter, aki korábban nyolc éven keresztül vezette az intézményt, ám egy bírósági ítélet miatt le kellett mondania korábban. Mivel időközben az ítélet elvesztette jogkövetkezményét, vagyis Miklós Péter újra betölthet vezető pozíciót, most újra indul a posztért. A Megyesi Beáta lemondása után megüresedett posztra egy vásárhelyi szakember is jelentkezett Gál Boglárka személyében.

Vásárhelyen idén nem változnak a menzadíjak

A műsor folyamán szóba kerültek még a menzadíjak is, hiszen országosan folyamatosan emelkednek az árak a közétkeztetésben. Márki-Zay Péter emlékeztetett arra, hogy most látszik igazán, milyen jó döntést hozott az önkormányzat azzal, hogy kiszervezték a közétkeztetést egy magánvállalkozónak, hiszen a szerződésben a szolgáltató garanciát vállalt arra, hogy csak év végén változtat az árakon. Jövőre bizonyosan emelkednek majd az árak, viszont az idén még az eredeti árszabás szerint szolgáltatnak. Ez Márki-Zay Péter megfogalmazásával azt jelenti, hogy helyben megvalósult a rezsicsökkentés a vásárhelyiek számára.

Napvitorlák, csobogók, csepegtető öntözés

A polgármester azt is elmondta, hogy rövidesen elkészül a Szentesi úton a hulladékudvar, amely lehetőséget biztosít a vásárhelyiek számára, hogy a feleslegessé vált háztartási anyagokat, törmeléket, veszélyes hulladékot elhelyezzék itt. Elhangzott még, hogy a nyári hőség elleni védekezés részeként napvitorlákat feszítettek ki a Hódtói Pihenőparkban. Így többek között megelőzhető az, hogy az itt található játszótér fémelemei felforrósodjanak. Szintén a kánikulához kötődő hír, hogy a Kossuth téren korszerűsítik a park öntözőberendezéseit, így az eddigi locsolófejek helyett takarékosabb és hatékonyabb csöpögtető rendszer gondoskodik majd a növények vízellátásáról.

Gál BoglárkaHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterMiklós Péter