Kétszeresen is védelem alá került az ótemplomi védfal

Sebestyén Tibor főépítész szerint jobb nem is történhetett volna, hiszen ezelőtt is műemléki védelmet élvezett. Továbbra is érvényesek a rekonstrukciós munkákra kiadott műemlékvédelmi engedélyek, így a műemlékegyüttes felújítása folytatódik.

A napokban írtuk meg, hogy Lázár János építési- és közlekedési miniszter a Magyar Közlönyben megjelent rendeletével kiemelt műemléki védelem alá helyezte a vásárhelyi Református Ótemplom megmaradt védfalát.

Azt, melyhez a város a belváros rekonstrukciója részeként 60 év után először nyúlt hozzá, hogy helyreállítsa annak az idők folyamán megrongálódott fedőköveit, illetve, hogy kaput vágjon az 1965-ben készült toldalékába, hogy azon át a Kossuth tér felől induló, jelenleg is építés alatt álló sétány felől el lehessen jutni az Oldalkosár utca felé.

Hogy a jogalkotó milyen szándékkal készítette el a rendeletet, nem teljesen világos, hiszen a védfal – Sebestyén Tibor főépítész szerint – eddig is műemléki védelem alatt állt az Ótemplommal és a Magtárral együtt. Szerinte műemlékvédelmi szempontból jobb dolog nem is történhetett volna Vásárhely egyik legkülönösebb építményével.

– Kicsit viccesen fogalmazva azt mondanám, hogy kétszeresen védetté vált az ótemplomi védfal, hiszen az Ótemplom és a Magtár műemléki törzslapja szerint a védfal az épületegyüttes részét képezi, és mivel az Ótemplom és a Magtár műemléképület, ezért a vele szerves egységet alkotó védfal is műemlék volt eddig is – mondta. A főépítész egyébként nem érti, hogy miért volt szükség a műemléki jelleg megerősítésére. Azt mondta, hogy továbbra is érvényesek a rekonstrukciós munkákra kiadott műemlékvédelmi engedélyek, így a műemlékegyüttes fejújítása folytatódik. A fal újabb (azaz 1965-ben emelt) szakaszán vágott átjáró sorsát sem fogja befolyásolni a döntés.

A védfal kibontása 2023 augusztusában

Az utóbbi kivágása volt az, mely miatt a Tormay Cecile Polgári Kör tagjai és szimpatizánsai tavaly nyáron gyertyagyújtással tiltakoztak, majd emiatt került vitába a város és az Ótemplomi Gyülekezet.

De mi is az a kiemelt műemléki védelem?

A jogszabály két műemléki védelmet különböztet meg:

a) Kiemelten védett műemlék: a leginkább kiemelkedő nemzeti értékek, fokozott védelemben részesülnek. A műemléki védettség a műemléki érték egészére, a védettséget megalapozó hiteles alkotórészére, tartozékára, beépített berendezési tárgyaira, továbbá a műemlék fekvése szerinti ingatlanra terjed ki.

b) Védett műemlék: nincs fokozott védelem, de hordoznak műemléki értéket. A műemléki védettség az értékmeghatározó szakértői vizsgálat alapján a hatóság által megállapított nevesített műemléki értékre, valamint az ennek fekvése szerinti ingatlanra vagy ingatlanrészre terjed ki.

főépítészHódmezővásárhelykiemelt műemléki védelemműemlékótemplomSebestyén Tiborvásárhelyi hírekvédfal