Kétszáz csomagot hozott az MMM-Mikulás

A hír csupán annyi, hogy a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi Kossuth köre és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület, valamint a Minden Fiatal Magyarországa Hódmezővásárhely fiataljai kedden délután mintegy kétszáz Mikulás-csomagot ajándékoztak elsősorban rászoruló gyerekeknek a Csúcsi Olvasókörben. A Mikulás-váró ünnepségen felléptek a Tailor Dance Sportegyesület táncosai, a gyerekek pedig kézműveskedhettek, valamint mézeskalácsot is süthettek és díszíthettek.

A hír mögött viszont sokszor nem látjuk egy elképesztő délután és az azt megelőző készülődés megható, fárasztó, mosolyogtató részleteit. Képek, amiket egy tudósító sokáig nem felejt el:

Vasárnap délután egy nappali szoba csomagolóüzemmé válik, ahol szorgos kezek csomagolják a kicsiknek szánt finomságokat.

Kedd délután egyre többen gyűltek össze a Csúcsi Olvasókörtől kibérelt teremben. Sorra születnek a rajzok, színeződnek a mikulásos ábrák. A teremben egyre áthatóbb a mézeskalács-illat, a karácsony-illat, hiszen elkezdtek sülni az első adagok, amiket lelkes önkéntesek összegyúrtak, majd a gyerekek formáztak. A süteményeket egyébként sütés után díszítették is apró kezek.

Felvonulnak a táncparkettre a táncosok, akik elképesztően cukik a karácsonyi pulóvereikben. Az egyik táncos lánynak macis zoknija van.

Kecskés Fanni és ifj. Jovány Gyula megnyitják a rendezvényt. Mindketten izgulnak kicsit.

A Tailor Dance-es lányok elképesztő lelkesedéssel és profizmussal pörgetik a hangulatot karácsonyi táncműsorukkal. Mintha verseny lenne, mintha tétje lenne. Egészen biztosan van is. Ez a tánc a szíveknek is szól kicsit. „Nem győzök nekik eleget tapsolni” – mondja valaki a nézőtéren. A táncos lányok vezetője, Szabó Márta, a tánctér oldalán a lányokkal együtt mozog. A produkció végén vastapsot kapnak a lányok. Majd minden gyerek beállhat táncolni. Csillogó szemek, tétova lépések, kipirult arcok.

Mikulás-váró dalokat énekelhetnek a mikrofonba a gyerekek. Sokan saját költésű dallal vagy verssel lépnek fel, de mindenki szemében ott a várakozás.

Egy gyerek kiszúrja, hogy a Mikulás közelít az ajtó felé, annak az izgatott morajlásnak nincs párja. A Mikulás köré gyűlnek a gyerekek, egyikük megkérdezi, hogy csak mikulásos verset lehet-e mondani, majd elképesztően gyönyörűen Radnótit szaval. A kétszáz csomagból pár darab marad.

Minden gyerek megkapja a csomagját, sokan sietnek is haza, de nagyon sokan maradnak, eszegetik a frissen sült mézeskalácsokat.

Két kisfiú az édesapjukkal később érkezik. Elképesztő csodálkozás a szemükben, hogy bár lekésték, de rájuk is gondolt a Mikulás.

Két család van, akik nem mozdulnak, bár már mindenki hazament, a teremben az asztalokat, székeket rendezik, a polgármester felesége söpröget. Az önkéntesek türelmesen kerülgetik a kisgyerekeket és a nagymamát. És mindannyian tudják, hogy a meleg miatt, a mézeskalács miatt, amiatt, hogy senki nem megy el mellettük úgy, hogy ne simogassa meg a karjukat, amiatt nem akarnak hazamenni.

HódmezővásárhelyMárki-Zay PéterMFMMikulásMMMTiszta Vásárhelyért egyesület