Kétszáz aláírást gyűjtöttek össze Mindszenten

Kétszáz aláíró kéri azt a városvezetéstől, hogy a tervezett útfelújítási munkálatok a Dózsa-telepen a Déli utca egészét érintsék, ne csak a vasúti átjáró és az Iskola utca közti részét, valamint az Iskola utcát. Zsótér Károly polgármester portálunknak elmondta, a Déli utca további szakaszán is kátyúznak majd.

– Kétszáz aláírást gyűjtöttünk össze, de – ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy házból csak egy személy adta az aláírását, nem annyian, ahányan azokban laknak -, akkor ötszáz emberről van szó – mondta a Déli utca és az Iskola utca sarkánál Vígh János, az aláírásgyűjtés kezdeményezője.

Az aláírók nem csak azt szeretnék, hogy az önkormányzat által tervezett útfelújítás a Déli utca egész részét érintse, ne csak a vasúti átjárótól az Iskola utcáig, majd ott folytatódó szakaszát. Illetve, hogy az Iskola utcai elsőbbségadás kötelező táblát Stop-táblára cseréljék. Az előbbi KRESZ-táblát – tudtuk meg a helyszínen – ugyanis rendszeresen semmibe veszik az arra autózók. Többen is emlegették, hogy történtek itt már balesetek emiatt.

Vígh János az aláírási íveket szerdán akarja kézbesíteni a mindszenti önkormányzatnak és az egyik polgármesterjelöltnek.

Vígh János az aláírásgyűjtő ívekkel.

– Olyan rossz itt az út, hogy azt fehér kőzúzalékkal szórták le, de ezek meg olyan élesek, hogy minden este bicikligumit kell, hogy ragasszak. Azaz újra kellene aszfaltozni egész végig – világított rá a helyzetre a kerékpárosok szemével az utcában lakó Pannika néni, aki teljes nevét nem akarta, hogy leírjuk. A szintén itt élő Varga Piroska azt mondta, hogy 83 évesen már nem olyan könnyen ugrál le-föl a biciklire, ezért amikor egy alkalommal kerülgette vele a kátyúkat, s egy autó rádudált, leugrott a kerékpárról és elnyúlt a földön mint a gyalogbéka. – A könyökömet és a térdem vertem le – mondta, s hozzátette: azt is szeretné, ha az utcán végig lenne közvilágítás.

Az aláírásgyűjtés, azonban úgy tűnik, nyitott kapukat dönget. Zsótér Károly polgármester, aki már nem indul a júniusi választáson, ugyanis azt mondta, hogy a városi 70 milliós önerős útfelújítás – mely inkább kátyúzást jelent – nem csak a Déli utca fent említett szakaszát, de teljes egészét érinti majd.

– A 42 kilométernyi, a város kezelésében lévő útszakasz egy részét minden esztendőben felújítjuk, a nagyobb forgalmú utakat teljes szélességükben. Jelenleg egyébként még a munkálatokat elvégző leendő kivitelező kiválasztásánál tartunk – mondta. Hozzátette: a helyi képviselő-testület 70 millió forintot különített el erre a célra. – A mellékutakat is kijavítjuk, ami nem teljes szélességben új utat jelent, hanem előkészítő profilozás után kátyúzást, aszfaltozást.

Elmondta, hogy a Déli utca az Iskola utcától az utolsó kereszteződésig tartó szakaszán a város kátyúztatni fog, ahogy a Dózsa-telep többi utcájában is. A Déli utca, a vasúti átjárótól az Iskola utcáig tartó szakasza és az utóbbi ide vezető része „L”-alakban azonban új aszfaltot kap. Az Iskola utca ide torkolló részén pedig Stop-táblára cserélik a jelenlegi elsőbbségadás kötelező táblát.

aláírásaszfaltozásdéli utcaiskola utcaMindszentZsótér Károly