Kétmilliót adott a város a tabáni templom tetőfelújítására

A tetőszerkezeten tátongó lyukakat még az augusztusi vihar okozta. A közgyűlés döntésének köszönhetően hamarosan hozzáláthatnak a javításának.

A vásárhelyi születésű Borsos József tervezte, s helyi mesterek építették meg a tabáni és a susáni templomokat. Az 1905-ben elkészült – néhány éve helyi védettséget élvező -, tabáni tetőszerkezete az augusztusi viharban rongálódott meg, a cserepeket akkor bontotta meg több helyen is a szél.

– A viharban megsérült a 44 méter magas templom eléggé ódon cseréphéjazata, mely a latinkereszt alaprajzú templomot – mondta Demeter János lelkész (a templomkapuban a képen). – A templom és a héjazat közötti betonkupola akadályozza meg, hogy víz bejusson a templom belsejébe.

Ez a védőréteg azonban már átázott, s ez gyors beavatkozást, tetőjavítást tett szükségessé. Mivel a templomtető csak daruskocsiról érhető el, így a támogatás egy részét ennek a bérlésére költik.

A közgyűlés, mely szeptemberi ülésén döntött a támogatás odaítéléséről, az épített örökség védelmére idén is elkülönített, 15 milliós keretből. Erre pedig pályázni kell.

A tabáni református gyülekezet már kiválasztotta a felújítást elvégző vállalkozót, így amint a számlájukra érkezik a támogatás összege, gyorsan meg is tudják kezdeni a munkát, még a rossz idő beállta előtt.

Itt látható a Városi Tévé riportja:

lelksézlyuktabáni templomtetőVásárhelyvihar