Kétmilliárdon ül Mindszent önkormányzata

Április elsején a mindszenti önkormányzat számlájára került az az 1,3 milliárd forint, amit a Szegvárig érő kerékpárút építésére nyertek, a bölcsődére kapott 745 millió szintén ott csücsül már 15 hónapja.

Utóbbi projekt kapcsán öt hete azt írta érdeklődésünkre a település polgármestere, hogy néhány héten belül kiírják a közbeszerzést, de ez a mai napig nem történt meg. A bölcsőde építésének költségbecslése 2020 elején készült, egy év múlva hozzá is jutottak az elnyert támogatáshoz, ennek ellenére nem gyorsult föl a beruházás megvalósítása. A késedelem természetesen a kivitelezési kiadásokban is meg fog mutatkozni, s minél később kezdődik a munkák versenyeztetése, annál drágább lesz a megvalósítás.

A Központi Statisztikai hivatal adatai alapján 2021 utolsó negyedévében 19 százalékkal nőttek az épületek építésének árai az egy évvel korábbi mutatókhoz képest, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) legfrissebb, március végi felmérése szerint ebben az évben az építőanyagok ára 25 százalékkal, a fuvarköltségek 23 százalékkal, az építési törmelék elszállítása és lerakása 22 százalékkal drágul az év végéig, az alvállalkozói díjtételek pedig 17 százalékkal emelkednek. A válaszadók az építőanyagok közül a hőszigetelő anyagok 29 százalékos és a faanyagok 28 százalékos áremelkedésére számítanak.

Mindez az jelenti, hogy több százmillió forinttal nőhet a bölcsődefejlesztés költsége. Zsótér Károly Sándor ezzel kapcsolatban lapunknak legutóbb azt felelte, a beérkező árajánlatok ismeretében a Pénzügyminisztériumhoz többlet-támogatási igényt fognak benyújtani. A kérdés csak az, mennyi település fog még hasonlóan lépni, illetve az állami költségvetésnek mekkora mozgástere lesz, hogy kisegítse az érintett önkormányzatokat. 2023 szeptember végéig kell megépülnie az új intézménynek.

A mindszenti révtől Szegvárig nyúló 9 kilométeres kerékpárút kiépítésére elnyert 1,3 milliárd forint e hó elején szintén megérkezett az önkormányzat számlájára. Ez csak azért érdekes, mert az aláírt támogatási szerződés szerint a projekt megvalósítása a kormányzati portál közlése alapján július elsején kezdődik majd, és 2025 végére kell átadni az aszfaltcsíkot.

MindszentPénzügyminisztériumuniós támogatás