Kétezer cseréppel javítják a tabáni templom tetejét – videó

A munkálatokat 2 millió forinttal támogatja a vásárhelyi önkormányzat. Ma és holnap daruskocsi segítségével emelkednek magasba a tetőjavító mesterek.

Még a tavaly augusztusi vihar rongálta meg a tabáni református templom tetejét, szó szerint lyukat bontva a tetőszerkezeten. A közgyűlés tavaly szeptemberi ülésén döntött arról, hogy kétmillió forinttal támogatja a helyi védettség alatt álló épület tetejének helyreállítását, az épített örökség védelmére idén is elkülönített 15 milliós keretből. Az erre vonatkozó támogatói szerződést még tavaly novemberben írta alá a városházán Márki-Zay Péter polgármester és Demeter János református lelkipásztor.

A munkálatok január 31-én kezdődtek meg, akkor az egyszerű állvány segítségével elérhető tetőrészeket javították meg a vásárhelyi Hebők-Ács Kft. munkatársai, (akik dolgoztak már a városi könyvtár, illetve az ének-zenei általános iskola megsérült tetejének felújításán is) ma pedig már daruskocsi segítségével kezdtek neki a jóval magasabban lévő részek javításához.

– Tíz nap alatt végzünk a munkával, körülbelül kétezer olyan cserepet cserélve ki autentikusra, melyet a vihar rongált, bontott meg – árulta el Hebők Endre, a cég ügyvezetője, aki hozzátette, hogy egyúttal helyreállították a tetőszerkezet gerincelemeit, de helyreállították a tönkrement kibúvókat is. – Nagyon sokat segít a daru, így biztonságosan tudjuk mindezt elvégezni – mondta. Hozzátette: – A tetőszerkezet nagyon jó állapotban van, igaz a héjazatot újra kellene lécezni. A korabeli mesterek által végzett munka egy csoda, mi is csak gyönyörködtünk benne.

– Az augusztus 5-ei vihar után felkértünk több kivitelezőt is, hogy nézzék meg a templomot és mondják meg, mikor tudják azt kijavítani. Csakhogy annyi kárt okozott a vihar, hogy eddig nem tudták vállalni, de ígéretet kaptunk, így kezdődhetett neki a munka most január 31-én – mondta Demeter János tabáni református lelkipásztor. – Már az állványról elérhető részen is gyönyörű munkát végeztek, rögzítették a cserepeket, ma és holnap pedig a kosaras-darus autó segítségével a magasban lévő részekhez is hozzákezdtek. Ha befejezik, akkor elhárul a templom beázása.

A 44 méter magas, latin kereszt alaprajzú, a vásárhelyi téglaépítészet remekének számító, több mint 500 hívőnek ülőhelyet biztosító tabáni református templomot első munkájaként a vásárhelyi születésű Borsos József tervezte, és vásárhelyi mesterek építették meg 1905-ben.

Hódmezővásárhelyközgyűlésönkormányzattabáni templomtámogatástetőjavításvásárhelyi hírekvigaz