Két vásárhelyi pályázót is díjazott az idén a Hód-Mezőgazda

Még a múlt héten adták át a Hód-Mezőgazda Zrt. aranyági székházában négy kategóriában is az elismeréseket. A legkiválóbb pályázók közül kettő is vásárhelyi. Az egyik egy cég, a másik egy konzorcium, melynek két helyi tagja is van. Ilyenre eddig még nem volt példa.

A növénytermesztés input anyagok, termesztéstechnológia kategóriában 2. helyezést ért el az innovatív megoldásokat díjazó zsűritől (dr. Wagenhoffer Zsombor (elnök), dr. Annaházi László és dr. Sallai László) a Hód-mezőgazda tanösvényét létrehozó konzorcium. Tagjai: budapesti Pro-Feed Kft. az Agrova Kft., az Axiál Kft., az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft., az ExperiPlant Kft., a Hód-Mezőgazda Zrt., a Pro-Feed Kft., és a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A tanösvény legérdekesebb része az a talajszelvény, mely tavaly első helyet ért el a Magyar Talajtani Társaság pályázatán.

– A 2023-as év talaja, azaz maga a szelvény az idén is nyitva van, ezt megtekinthető. Emellett készülünk plusz szelvényekkel. Ezekből is monolitokat emelünk ki, a környező mezőgazdasági területeiről, s ezeket is meg lehet majd a helyszínen nézni a szakkiállítás idején – mondta Hupuczi Júlia, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara dékánhelyettese.

Az év talajszelvényét adó tanösvény megálmodó és létrehozó konzorcium képviselői

Harmadik helyet ért el az Agrárinformatikai kategóriában a vásárhelyi Altherm Kft. a Szén-dioxid semleges energiaforrás, helyi megújuló energia felhasználása állattartó telepek és állatfeldolgozók számára a fenntartható jövőért! pályázatával.

– A célunk mindig az, hogy olyan energetikai, innovatív megoldásokkal foglalkozzunk, amelyek a partnereink számára hatékony gazdálkodást és költségmegtakarítást tudnak lehetővé tenni – árulta el Sarusi-Molnár Andrea, a cég ügyvezetője. Hozzátette: ezeket a rendszereket általában kulcsrakészen telepítik, azaz egy kézben marad minden, a tervezéstől az engedélyeztetésen át a kivitelezésig és a szervizelésig.

Sarusi-Molnár Andrea, kezében a díjjal és az elismerő oklevéllel
év talajaHód-MezőgazdaHódmezővásárhelyPályázatSzegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági KarVásárhelyvásárhelyi hírek