Két vásárhelyi ingatlant érint a Szegedi Tudományegyetem modellváltása

Két hódmezővásárhelyi ingatlan szerepel abban a nemrég benyújtott törvényjavaslatban, amely a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány és a felsőoktatási intézmény részére történő vagyonjuttatásról szól. Az alapítvány kuratóriumának elnökét és tagjait az innovációs és technológiai miniszter jelöli ki.

Szerdán 11 újabb magyar egyetem „modellváltásáról” benyújtottak be törvényjavaslatokat a parlamentben. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tájékoztatása szerint – ha elfogadják – ősztől már az egyetemisták mintegy 70 százaléka, több mint 180 ezer hallgató tanulhat alapítványi fenntartású egyetemeken.

A sorban ott van a Szegedi Tudományegyetem is, amit a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány működtetne a jövőben. A vagyonjuttatásról szóló rendelkezések között két hódmezővásárhelyi ingatlan is szerepel: a 12773-as helyrajzi számon nyilvántartott kivett középiskola – az 1902-ben épült, helyileg védett volt zárda épülete – az alapítványhoz, míg a 12774-es helyrajzi számon nyilvántartott épület és udvar az egyetemhez kerülne a dokumentum szerint.

A törvényjavaslat szerint, ha az alapítvány vagy az egyetem a tulajdonába adott ingatlant értékesíti, az ingatlan átruházásából származó bevételnek az átruházás költségeinek kiegyenlítését követően fennmaradó részét az alaptevékenységét szolgáló infrastruktúra-fejlesztési célok megvalósítására köteles fordítani, működési költségek finanszírozására nem használhatja fel.

alapítványInnovációs és Technológiai MinisztériummodellváltásSzegedi TudományegyetemSzegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kartörvényjavaslat