Két költőre emlékezik ma a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület

Kilencen vettek részt ma délelőtt a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület által szervezett vers- és prózamondó versenyen. Délután hirdették ki a rajzpályázat végeredményét, főt hajtanak a Petőfi szobor előtt, s irodalmi estet rendeznek a költő születése 200 évfordulója előtt tisztelegve.

A Benkő Lászlóból, Fülöpné Rákos Évából és Hegyiné Csernus Mariannból álló zsűri elé nyolc diák és egy felnőtt állt ki, hogy a szünet előtt egy-egy Wass Albert, míg a szünet után egy-egy szabadon választott verset mondjanak el.

A versenyzők talán legrutinosabbjának a Németh László iskola ötödik osztályos diákja, Dékány Benedek számított, aki a tegnap a városi ifjúsági klubban zajlott Petőfi szavalóverseny elődöntőjén is részt vett, s onnan be is jutott a március 17-i döntőbe.

Dékány Benedek, a tavalyi győztes most is a zsűri elé állt

– A tavalyi Wass Albert szavalóversenyen első helyezést értem el. Nagyon szeretem a komoly verseket, ezért is a kedvencem Wass Albert és azért szeretek szavalni, mert szeretem átélni a verseket – árulta el. Benedek egyénként a Péczely Attila Művészeti Iskola Arnóczky Mária vezette színjáték tanszak munkájában is részt vesz. Nem is lehetett ezután csodálkozni, hogy a mostani versenyre is a költő Utazás, illetve Petőfi: Három fiú című verseit mondta el. – A negyedik osztály elején csatlakoztam a színjátszó körhöz, azóta szavalok, s szerepelek színdarabokban. A versenyekre Arnóczky Mária és a mamám készítettek fel – tette hozzá azzal, nem csak olvasni szereti a költeményeket, s átadni a mondanivalójukat másoknak, de a versek őt megnyugtatják.

A versenyen az érdeklődők a Pajkó Judit (Nagyboldogasszony Katolikus iskola, Csanádapáca), Kis Álmos Bulcsú (Klauzál iskola), Varga Dániel, Ládi Levente, Dékány Benedek, Kis Luca (mindannyian a Németh László Gimnázium és Általános Iskola diákjai), valamint Novák Vivien, Deák Balázs és Mónus Sándorné szavalatait hallgathatták meg.

Az eredmények: Életmű-díjat kapott több éves versmondásáért Mónus Sándorné Sárika, kiemelt első díjat érdemelt ki Varga Dániel. A további eredmények: első helyezett lett Novák Vivien, míg megosztott első helyezést érdemelt ki: Ládi Levente, Dékány Benedek. Második helyezést ért el: Pajkó Judit és Deák Balázs, míg harmadik lett: Kis Álmos Bulcsú.

Mesemondásával különdíjat érdemelt ki: KIs Luca.

A Wass Albert rajzpályázatra, az idén erre a vármegyéből és Zenta testvérvárosból várták a meseillusztrációkat. Bányai Béla festő- valamint Jószai Sándor ikonfestőből álló képzőművész zsűri értékelte a beérkezett 180 alkotást.

Az eredmények: Az óvodások közül Sós Robinnak, a Szeremlei Óvodájából érkezett rajza, őt I. helyezést kapott. Két Németh László gimnáziumos első osztályos rajzait díjazta a zsűri: Kis Elza I., Kulcsár Nana 2. helyezést ért el. A 2. osztályos tanuló által készített rajzaiért két első díjat osztott a zsűri: Pásztor Emmának és Tarnai Adélnak. 2. helyezett Petrus Erik rajza, 3. helyezett pedig Tóth Alexander munkája lett.

Dicséretet kapott ebből a korosztályból Retek Zorka, Szitás Vita és Sztojkó Zorka Tina.

A 3. osztályosok közül első lett Kovács Borka Dorottya vaddisznós rajza, 2. lett Héjja Kiara, 3. Láng Noémi Hanna. Dicséretet kapott ebből a korosztályból Györe Roland, Krekuska Noémi, Serfőző Kinga, mindhárman Zentához tartozó Felsőhegyről küldték be rajzaikat.

A 4. osztályosok közül első Mosolygó Ilona , második Fülöp Kinga Lilla, 3. helyezést ért el: Perdi Anna Felsőhegyről és Verók János, a Klauzál iskolából.

Dicséretet kapott Kis Bicskei Noémi, Lénárt Zsófia, Markovics Vanda, aki a 3. rajzával érdemelte ki az elismerést. Az 5. osztályosok közül Sosterics Nóra rajza érdemelte ki az I. helyezést, II. lett Radics Kristóf. III. helyezett lett: Gotsman Nóra, illetve Szunyi Fanni. Dicséretet kapott Sopov Elekes Mihaela 2. számú rajza, illetve Zsoldos Márk.

A 6. osztályosok közül I. helyezett Keresztes Korina, II. helyezett Kruzslicz Gréta 1. számú rajzával, III. Máté Lívia. A 7. osztályból Mucsi Nóra kapott II. helyezést. a 8. osztályosok közül I. helyezett Kártyik Gréta rajza, II. Kovács Laura, Rácz Lilla, Csengeri Orsolya, III. helyezett Nagy Luca rajza.

A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület tagjai nem sokkal ma délután 5 óra előtt hajtanak fejet a kétszáz éve született Petőfi Sándor Andrássy úti szobránál, majd ezt követően rendeznek irodalmi estet a könyvtárban, Költő az örökkévaló jelenben címmel. Közreműködik Benkő László, Csáki Zsolt, Deák Balázs, Hegyiné Csernus Judit, Líbor Anna, Novák Vivien, Rácz Attila és mások.

irodalmi estPetőfiszavalóversenyVásárhelyWass Albert Irodalompártoló Egyesület