Két kilométernyi autós-traktoros menettel demonstrált a kormány ellen a Mi Hazánk

Az ásotthalmi polgármesteri hivataltól indult és Szegedre, a Rákóczi téri kormányhivatali irodaház elé vonult az a több száz járműből álló tüntetőmenet szombaton délután, amelyet a Mi Hazánk szervezett.

A párt szerint a kormány cserbenhagyta a gazdákat, akiket rendkívül nehéz helyzetbe hozott az aszályos időszak és az elsivatagosodás. Mivel a rendőrség csak 50 traktor részvételét engedélyezte a felvonuláson, többen érkeztek személyautókkal, így több mint 2 kilométeres autósor vonult végig az 55-ös főúton, Ásotthalomtól egészen Szeged belvárosáig.

A Kormányhivatal előtt felállított színpadon Dócs Dávid, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságának tagja arról beszélt, hogy idén kontinensünk egyik legforróbb területe a Kárpát-medence volt. A politikus azt mondta, a gazdaságok harmada tönkrement, az utóbbi egy évben pedig minden ötödik felhagyott a tevékenységével. A háztáji gazdálkodásra használt területek mérete szerinte 103 ezerről 3 ezer hektárra esett, ami 97%-os csökkenés.

Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom vezetője szerint van egy történelmi igazság, amit nem szabad félni kimondani, hogy Széchenyi István részéről a Tisza szabályozásának ötlete hiba volt, hiszen a természetes folyamatokba való emberi beavatkozás soha nem jó út.

A pártelnök elmondása szerint a kormány tudatosan építi le a gazdákat, de hangsúlyozta, hogy amennyiben a magyar vidék összeomlik, úgy az egész országra hasonló sors vár. Ez a folyamat szerinte már el is kezdődött, hiszen az utóbbi időben több százezerrel csökkent a gazdálkodók száma, 1–2 éven belül pedig vége lesz a magyar mezőgazdaságnak, annak ellenére, hogy Magyarország egy agrárország – vázolta Toroczkai László.

A Mi Hazánk elnöke a demonstráció végén átadta a párt petícióját a Kormányhivatal megbízottjának, aki ígéretet tett rá, hogy a kormány tárgyalni fog a Mi Hazánk javaslatairól, amelyek a gazdáktól érkeztek.

agrárÁsotthalomDócs DávidMi Hazánk MozgalomToroczkai Lászlótraktor