Két éve lejárt okmányokkal is szavazhatunk április 3-án

A választási kampány finisében nem csak a pártok programjaira érdemes figyelni, hanem a voksolás technikai részleteire is. Az egyik sarkalatos pont, hogy mindenki érvényes okmányokkal érkezzen a szavazásra, a másik, hogy ha valaki átjelentkezett egy másik választókörzetbe, néhány részletre különösen figyelnie kell.

Aki a szavazás napján nem tartózkodik a lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, március 25-én 16 óráig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Így ugyan egy másik választókörzetbe kerül az illető, ám egy másik településen is az eredeti lakcíme szerinti egyéni képviselőjelöltre szavazhat. Minden választókerületben kijelölnek egy szavazókört az átjelentkezők számára, és erről értesítik az érintetteket. Ez Hódmezővásárhely esetében a 3-as számú Bethlen Gábor Gimnáziumban lévő szavazókör, ami azt jelenti, hogy aki nem vásárhelyi lakos, de itt tudja leadni a szavazatát, annak ide kell mennie szavazni. Az átjelentkezési kérelem benyújtható személyesen, postai úton, ügyfélkapun, vagy akár a választás.hu-n megtalálható online ügyintézési felületeken is.

Aki valamely nemzetiségi közösséghez tartozik, kérheti, hogy az országgyűlési választáson nemzetiségi választópolgárként szerepeljen a névjegyzéken. A választópolgár a nemzetiségi önkormányzati választásokon is szavazhat majd. Ha kifejezetten kéri, hogy az országgyűlési választásra is terjedjen ki nemzetiségi regisztrációjának hatálya, pártlista helyett nemzetiségi listára, valamint mellette egyéni jelöltre szavazhat. Fontos információ még, hogy Hódmezővásárhelyen új helyszínen lesz néhány szavazókör. Így a 24-es, 32-es, 33-as, 49-es 50-es és 51-es szavazókörök nem ott lesznek, ahol az előző választásokon voltak.

Dr. Karsai Éva, Hódmezővásárhely jegyzői jogkörben eljáró aljegyzője elmondta: A választópolgárok személyazonosságukat személyi igazolvánnyal, útlevéllel, vezetői engedéllyel, ideiglenes személyigazolvánnyal is igazolhatják. A lejárati idővel kapcsolatban a Nemzeti Választási Iroda azt a döntést hozta, hogy azok az okmányok, melyek a veszélyhelyzet ideje alatt jártak le, érvényesek, vagyis a 2020. március 11-e után lejárt igazolványokkal érvényesen lehet szavazni. A személyazonosságot igazoló okmányon kívül azonban más dokumentumokra is szükségünk lesz, így vigyük magunkkal a lakcím kártyánkat vagy a személyi azonosítóról szóló hatósági bizonyítványunkat. Fontos, hogy 2022. június 30-ig mindenkinek meg kell újítania a lejárt okmányait, vagyis az év közepétől már nem lesznek érvényesek a veszélyhelyzet miatt hozott rendelkezések.

Hódmezővásárhelyországgyűlési választásszemélyiigazolvány