Két év alatt 564 milliárd forintot buktunk az orosz gázon

Ha a tőzsdei árakhoz viszonyítjuk, a jelenleg érvényes, 2021-ben kötött magyar-orosz fűtőanyag-beszerzési szerződésből az elmúlt két év során 564 milliárd forint kára származhatott az országnak – számolt ki a Népszava a KSH által most közzétett tavaly decemberi adatok felhasználásával.

Az Orbán-kormány – pontosabban az állami MVM – 2021. októberétől kötött új, 15 éves gázvásárlási szerződést Putyinnal, pontosabban az orosz állami Gazprommal. Az akkori választási kampányidőszakban a kabinet tagjai például azt állították, hogy a korábbi, 1995 végétől hatályos megállapodásnál nagyságrendekkel kedvezőbb szerződést kötöttek.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter odáig ment, hogy az új magyar-orosz gázmegállapodás biztosítja a rezsicsökkentés fenntartását.

Valójában Moszkva „az akkori tőzsdei árakat 30 százalékkal még meg is fejelte”, írja a Népszava, amely szerint míg 2021-ben még Magyarország nyert 211 milliárdot a két ország szerződésével – ennyi volt a tőzsdei árak és az orosz gázár különbsége –, 2022-ben 246 milliárdos, tavaly már 318 milliárdos orosz nyereséget hozott az üzlet.

A lap szerint egyébként az Orbán–Putyin-paktum sokkal rosszabb nekünk és jóval kedvezőbb az oroszoknak az előzőnél. A 2018-2020 közötti időszakban ugyanis csak minimális eltérés volt a piaci és az orosz gázár között, 2018-ban Magyarország járt jobban 12 milliárd forinttal, a következő két évben az oroszok 3 és 76 milliárd forinttal.

földgázfűtésOrbán ViktorOroszországPutyinrezsiemelés