Két, egymástól nem független per zajlik jelenleg a Volánbusz Zrt. és Hódmezővásárhely között

Egy közigazgatási és egy polgári peres eljárás van folyamatban jelenleg a Volánbusz Zrt. és Hódmezővásárhely között. A közigazgatási per felfüggesztésre került, annak eldöntése ugyanis függ a polgári peres eljárás jogerős lezárásától, annak eredményétől.

Augusztusban mi is megírtuk, hogy perre megy a Volánbusz Hódmezővásárhellyel szemben. Álláspontjuk szerint ugyanis jelenleg is érvényes és hatályban van a velük korábban kötött szolgáltatói szerződés.

Kíváncsiak voltunk, elindult-e az eljárás, és amennyiben igen, akkor azok hogyan állnak jelenleg. Ezért megkerestük a Volánbusz Zrt-t, valamint a Szegedi Törvényszék sajtóirodáját. A két helyről egybehangzó válaszokat kaptunk, ezek szerint:

A Volánbusz és Hódmezővásárhely között jelenleg két peres eljárás zajlik a Szegedi Törvényszéken:

Polgári perben a helyi autóbusszal végzett menetrend szerinti személyszállítási közszolgáltatási szerződés létrejöttének, érvényességének és hatályának megállapítását kérték, április 28-án.

Emellett közigazgatási perben Hódmezővásárhely Közgyűlése helyi személyszállítási közszolgáltatót kijelölő határozatának megsemmisítését és jogsértő voltának megállapítását kérte a Volánbusz, április 13-án benyújtott keresetében. Ez utóbbi per a polgári peres eljárás jogerős befejezését követően folytatódhat. A felfüggesztésről szóló döntés a Szegedi Törvényszék tájékoztatása szerint ez év szeptember 14-én született meg.

A Volánbusz válaszában azt is kiemelte, a közszolgáltatással kapcsolatos követeléseik pontos meghatározása e két per eredményének függvényében lehetséges.

A Szegedi Törvényszék arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a polgári peres eljárásban tárgyalási határnap kitűzésére még nem került sor, az eljárás az írásbeli perfelvétel szakaszában van.

Kerestük az ügyben az önkormányzatot, Dr. Tatár Zoltán jegyző megerősítette értesüléseinket, mind a peres eljárások fajtáival, mind az ügyek állásával kapcsolatban.

A városnak az álláspontja az, hogy a felek között nincs aláírt, tehát hatályos közszolgáltatási szerződés, míg aVolánbusz Zrt. szerint van ilyen.

Kérdésünkre arról is tájékoztatott a Volánbusz Zrt., hogy Szombathely Önkormányzatával szemben jogszabálysértés tényének megállapítása iránt indítottak polgári pert a Szombathelyi Járásbíróságon. A bíróság felhívta az önkormányzatot írásbeli ellenkérelmének előterjesztésére.

bírósági perhelyi buszközlekedésjogperperfelvételVolánbusz Zrt.