Az országos oltási terv részeként, Vásárhelyen is először az egészségügyi, és szociális területen dolgozók kaphatják meg a koronavírus elleni vakcinát

Idén először ülésezett az Operatív Stáb Hódmezővásárhelyen. Több fontos információ is elhangzott: köztük az, hogy jelenleg 84 ember van hatósági házi karanténban.

A szilveszter alatt szerencsére nem volt sem tűz, sem petárdabaleset. Naponta 5-10 üzletet ellenőriz a rendőrség a védelmi intézkedések, a maszkhasználat betartására vonatkozóan. Szilágyi Zsolt a közterület-felügyelet részéről elmondta, hogy az ünnepek alatt semmi rendkívüli nem történt. A piaci napok közül most sok kimaradt, de amikor volt piac, csak néhány személyt kellett szóban figyelmeztetni dohányzás, illetve a maszk szabálytalan használata miatt.

Megnyugtató, hogy sem a Polgármesteri Hivatalon belül, sem a Kapcsolat Központ intézményeiben nincs új igazolt fertőzés. Bálint Gabriella arról számolt be, hogy csendesen teltek az ünnepek, beteg kolléga alig van. Mind a Csodaház, mind a bölcsődék szép létszámmal tudnak kezdeni. A Kovács-Küry Időskorúak Otthonában néhány lakó van elkülönítve légúti tünetek, hőemelkedés miatt. Elhangzott, hogy kérni fogják a szociális területen dolgozókra a szűrést, illetve ezen a területen dolgozó alkalmazottak a mai napon jelentkezhetnek, amennyiben szeretnének védőoltást kapni. Borsiné Csontos Ilona elmondta, hogy az óvodákban teljes dolgozói létszámmal kezdenek, a védőoltással kapcsolatban ők még nem kaptak információt.

A hajléktalanszállót is elkerülte a vírus, számolt be Korsós Sándor, a Badalik Bertalan Szociális Szolgáltató Igazgatója, viszont három új jelentkezőjük is volt ma reggelre.

A készülő oltási terv szerint legelőször az egészségügyi, illetve a szociális területen dolgozók kaphatnak védőoltást a koronavírus-megbetegedés ellen. Az ezen a területen dolgozóknak kiemelten fontos felvenni a védőoltást abból a szempontból is, hogy sok emberrel – és a vírusfertőzés szempontjából veszélyeztetett emberekkel – kerülnek kapcsolatba, így az ő beoltásuk ezeknek a csoportoknak a védelmét is szolgálná.

A halálozások számában az utóbbi időben országos szinten csökkenést tapasztalhattunk. Jelenleg stagnál ez a mutató, de továbbra is fontos helyi szinten is az elővigyázatosság, és indokolt a védelmi intézkedések, a maszkhasználat betartása az előírt helyeken, az üzletekben, illetve az utcán az iskolák, óvodák, az üzletek bejárata környékén és a parkolókban.

Forrás: A Polgármesteri Hivatal gyorshír szolgálata

egészségügyoltásoperatív stáb