Keresztrejtvényfotók Hajdú Mónika kiállításán

A szegedi, de a spanyolországi Bilbaoban élő alkotó azt mondja, senkitől sem tanult fotózni, s nem is képezte magát. A fényképein mindez nem látszik. Ellenkezőleg.

Még a koronavírus járvány előttre, azaz 2020 márciusára tervezték a Keresztrejtvény című vándor fotókiállítás vásárhelyi megnyitóját, de azt csak csütörtökön, azaz tegnap este nyitotta meg Szerdahelyi Péter fotográfus, a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ második emeletén, ahol gitáron Zoltai Attila közreműködött.

A megnyitót Zoltai Attila gitárjátéka színesítette

A vándorkiállítást Spanyolországban, majd Szegeden, Debrecenben, Budapesten, Pátyon, Kaposváron és Kiskunfélegyházán is látta már a nagyközönség.

– Keresztrejtvényfejtő család vagyunk, nincs olyan nap, hogy ne fejtenék meg egyet. A képeimet is azért helyeztem keresztrejtvényszerűen, mert szerettem volna eltérni a hagyományostól, azaz egymás mellé kiakasztani a képeket. Olyan formát kerestem neki, mely folyamatosan jelen van az agyamban – mondta Hajdú Mónika.

A képek nem csak egy-egy keresztrejtvény formátumban csoportosulnak, de tematikus szavak mentén is.

Vízszintesen pocsolya, függőlegesen láb

– Ahol a vízszintes és a függőleges képek keresztezik egymást, ott a középső fotó a vízszintes és a függőleges tematikának is megfelel, ahogy a keresztrejtvénynél a kereszteződő betű – mutatta. – Volt olyan kiállításom, ahol a képekhez szöveget vagy verset írtam, de akadtak olyan képek, melyek a szöveghez vagy vershez készültek – avatott be műhelytitkaiba.

Hajdú Mónika azt mondta, hogy ami megtetszik neki, azt lefényképezi, s akadt már amikor a kép elkészítése idejére szó szerint úgy kikapcsolta a környezetét, hogy piroson ment át, s majdnem elütötte egy busz. Vonzzák az erők kontrasztok, s nagyon szereti más perspektívából látni a világot, mint mások. Legtöbb fotója különleges látószögből készült.

– Mivel Baszkföldön élek már az internet korszaka előtt óta, így először csak a családomnak készítettem fényképeket, majd rájöttem, hogy a sima ábrázolásnál jobban érdekel, milyen jól mutat az árnyéka vagy, hogy egy másik szögből teljesen más mutat. A riportfotóim így egyszerre átbillentek művészi érdeklődéssé.

Hajdú Mónika azt is elárulta, hogy soha el nem olvasott egy könyvet sem a fényképezés technikai részével kapcsolatban.

Az érdeklődők

– Hallottam már olyat, hogy vannak operaénekesek, akik nem tudnak kottát sem olvasni, mégis világhírűek lettek. Valamilyen hasonló a helyzet velem is. A fényképezés technikáját, technikai részét nagyon nem ismerem, fényképezni pedig soha nem tanultam. Teljesen ösztönösen jön és nem is gyakoroltam, csak csinálom. Ha nem sikerült visszaadni azt, amit láttam száz kattintással, akkor addig csinálom, míg nem jutok az általam kívánt eredményig. A képeimmel az a célom, hogy fedezzük fel a szépet ebben a felfordult világban – mondta az alkotó.

A tárlatot december 19-ig lehet megtekinteni a BFMK második emeleti termében.

fotókiállításHajdú Mónikakeresztrejtvény