Képviselőfánk volt az újvárosi ételosztás desszertje

Az Újvárosi Olvasókör Visszhang utcai épületben rendezte a 22. ételosztását vasárnap délben a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület. Ez alkalommal a gulyás mellé képviselőfánkot osztottak desszertként.

– Két üstben gulyást főztünk, a harmadikba pedig kénytelen voltunk tarhonyát tenni, ugyanis egyre többen kérték az ebéd házhoz szállítását, egyre többet kell főzni – mondta az ételt készítő Czeller Éva önkéntes. – Szívesen csináljuk, de azt látjuk egyre többen szeretnének így ebédelni. Háromszáz adagot most is készítettünk, ennél többet azonban nem tudunk főzni. A kiszállításosoknak kiadagoljuk az ennivalót, így már megtapasztaltuk, hogy a kondérokban hány adag rotyog. Ötven kiló burgonyát, tizenöt kiló húst (mert a gulyásba ennyi elég) és némi csontot vásároltunk. Ez utóbbit csak azért, hogy jobb legyen az íze, de nem abból főztünk! – tette hozzá.

Czeller Éva az egyik kondér mögött. Háromszáz embernek főzött

Az ételt először most is azok kapták meg az olvasókör nagytermébe bevitt kondérból, akik helyben ették meg, majd azok, akik haza akarták vinni, illetve repetázni akartak. Még annak is jutott étel, aki az étkezés legvégére ért oda.

– Nagyon nehéz kijönni a pénzből, főleg, hogy most intézik a nyugdíjat és a családi pótlékot. Amin spórolni tudunk, az a világítás, a víz és a fűtés. Szerencsére akácfával fűtünk és csak annyi rakunk a tűzre, hogy 20-22 fok meleg legyen. Az ételen nem tudunk, igaz a boltokban a már árengedményes ételeket, péksüteményeket vásároljuk – árulta el Raffai Sándor, aki maga helyben ette meg az ebédet, míg a családjának, azaz két felnőttnek és a négy tizenéves gyerekének hazavitte.

Nem csak a középkorú vagy annál tapasztaltabb önkéntesek, de az egészen fiatalok is segítik egy ideje az ételosztásokat. – Nagyon fontosnak tartom, hogy minél több jótékonysági rendezvényen részt vegyünk, mivel a mi kötelezettségünk is, hogy segítsünk az igazi rászorultaknak. Azoknak, akiknek tényleg szükségük van rá – árulta el a motivációját az ételosztáshoz két hónapja csatlakozott Jovány Zsombor. A Minden Fiatal Magyarországa Mozgalom országos elnöke azt tapasztalta, hogy egyre többen jelennek meg az ételosztásokon, azaz úgy látja, egyre mélyebb a szegénység a városban. – Mi a munkánkkal tudunk segíteni, azzal, hogy minél több jótékonysági rendezvényt szervezünk, s minél többön veszünk részt. Az ételosztásokat nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hiszen ez nagyon sok rászorulónak segít – mondta.

A legfiatalabb önkéntesek közel két hónapja segítenek. Jobbról Jovány Zsombor

Nem csak ételt, de ruhát is osztottak a mai ebéd előtt, s jól látszott, hogy a hűvösebb idő beköszöntével télikabátra és meleg cipőre nagyobb lett az igény, mint korábban volt.

– Többedjére vagyunk itt, az Újvárosi Olvasókörben, s azt tapasztaltuk, hogy ide kevesebben jönnek el. Nyilván nagyon messze vagyunk a Dobó-Bíbó-Janáky utcáktól, ezáltal kisebb a forgalom, igaz, hogy ide közel van a hajléktalanszálló – összegezte a tapasztalatokat Márki-Zay Péter, aki ezúttal is az önkéntesek segítségével osztotta a gulyást. – Az egyik üst tartalmát itt osztottuk szét, a helyben étkezők között, a másik kettőben az elszállításra kért étel főtt. Most az eddiginél kevesebben jöttek el személyesen, a hely és az időjárás miatt. Ezt az ételosztást, a névtelenségét kérő Magdolna hatvanezer forintos, a múlt vasárnapi Szent István templomi szentmise után felajánlott, adományának köszönhetjük – árulta el.

Ez alkalommal már 210 adag ételt az önkéntesek azoknak szállították házhoz, a városban és a környező tanyavilágban élnek, s anyagik okok, vagy egészségi állapotuk miatt nem tudtak érte elmenni a Visszhang utcára. Száma egyébként most is emelkedett, hiszen két héttel korábban még csak 180 címre vitték az ételt.

Czeller ÉvaHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterMinden Fiatal Magyarországa MozgalomMindenki Magyarországa MozgalomOlvasókörTisszta Vásárhelyért Egyesületvásárhelyi hírek