Képviselő maradhat Krupiczer Ferenc

A Szegedi Törvényszék a 2021. január 15-én hozott, elsőfokú végzésével megszüntette azt a peres eljárást, amelyet a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal indított Krupiczer Ferenc (MMM-Tiszta Vásárhelyért Egyesület) képviselői tisztségének megszüntetése iránt.Mint ismeretes, Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Közgyűlése 2019. decemberi ülésén tárgyalta Cseri Tamás települési képviselő (Szeretem Vásárhelyt Egyesület-FIDESZ-KDNP) bejelentését, amelyben indítványozta Krupiczer Ferenc képviselői tisztségének megszüntetését.

Az indítvány indoka az volt, hogy a Krupiczer Ferenc által vezetett cég üzemeltette a Rádió Color elnevezésű, a 2019. októberi önkormányzati választás után megszűnt internetes rádiót. Cseri Tamás szerint a médiatartalom-szolgáltatói tevékenység összeférhetetlen a képviselői tisztséggel, ezen túlmenően Krupiczer Ferenc elmulasztotta bejelenteni a Közgyűlésnek ezt az összeférhetetlen helyzetet, ami miatt méltatlan a tisztség betöltésére.

A Közgyűlés az indítványt nem tartotta megalapozottnak, ezért azt elutasította.A Közgyűlés döntését a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal 2020 februárjában keresettel támadta meg. A Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítéletében a keresetnek részben helyt adva megállapította, hogy Krupiczer Ferenc ugyan határidőn belül megszüntette az összeférhetetlenségi okot, azonban valóban elmulasztotta azt bejelenteni a Közgyűlés számára, ezért méltatlan a képviselői tisztségére.

Ezen mulasztás miatt mandátuma – az ítélet jogerőre emelkedésekor – megszűnt volna. A fenti bírósági ítélettel szemben mind a közgyűlés, mind Krupiczer Ferenc fellebbezéssel élt. A fellebbezés folytán eljárt Fővárosi Törvényszék 2020 novemberében a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság elsőfokú ítéletét – súlyos, a másodfokú eljárás során nem orvosolható eljárási hibák miatt – hatályon kívül helyezte, valamint az elsőfokú bíróságot új eljárásra kötelezte.

A megismételt eljárásban – a munkaügyi bíróságok megszűnése miatt – a Szegedi Törvényszék járt el, amely a 2021. január 15-én kelt végzésével megszüntette a peres eljárást. A Törvényszék a végzés indokolásában rámutatott, hogy a kormányhivatal önhibájából elmulasztotta a kereset előterjesztésére nyitva álló öt napos határidőt, indokolatlanul késlekedett a peres eljárás megindításával, ezért – bár a kormányhivatal a mulasztás kimentésére igazolási kérelemmel élt – az igazolási kérelem alaptalan. Erre tekintettel a Törvényszék nem vizsgálta érdemben a keresetet, hanem a pert megszüntette. A Törvényszék nem foglalt állást sem az összeférhetetlenség, sem a méltatlanság kérdésében. A végzés nem jogerős, amennyiben azonban jogerőre emelkedik, Krupiczer Ferenc képviselő marad, választókerületében (2. számú választókerület, Kertváros-Belváros) nem kell időközi választást tartani.

Forrás: Polgármesteri Hivatal Gyorshírszolgálat

képviselőKrupiczerKrupiczer Ferenc