Kedves érettségiző! Kérd a maszkod!

Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkár azt mondta az ATV-ben, igény szerint minden diák kap maszkot az idei érettségin. Én személy szerint azt sem tartanám ördögtől valónak, ha kötelezővé tennék a maszkviselést, mert bár jobboldali liberálisként mélyen hiszek az egyéni szabadságjogokban, az sosem terjedhet ki mások jogainak, tulajdonának, személyes integritásának, köztük a legfontosabbnak, az egészségének a megsértésére.

(Csak próbából a leginkább állami beavatkozásokat ellenző libertárius értékrend magyarországi képviselőinek Facebook-csoportjába is kiírtam, mi a véleményük a maszkhasználat kötelezővé tételéről, és leszámítva, hogy jobban örülnének, ha ezt mindenki a magánterületén határozhatná meg – ezen ideológia az önkormányzatokra a települések tulajdonosaként tekintene, ahol az ott lakók részvényesek – támogatnák még ők is. Magyarán a kormány most liberálisabb a legliberálisabbaknál, amit nem nagyon indokol semmi. Zárójel bezárva.)

Mivel már tudjuk, hogy a maszkviselés alapvetően akkor működik, ha mindenki csinálja, hiszen azzal elsősorban egymást védjük, illetve a velünk egy háztartásban élőket, mondjuk sokaknál idős, tehát a veszélyeztetett korosztályba tartozó szülőket, nagyszülőket, ezért én – és az ADOM Diákmozgalom – arra kérek minden érettségizőt, aki olvassa ezeket a sorokat:

Arról nem is beszélve, hogy az érettségi amúgy is stresszes időszakában ne szüljünk további konfliktusokat azzal, hogy ki nem ül be az elé, akin nincsen maszk és hasonlók. Az oktatási kormányzat képviselőjének nyilatkozatát, ha jól értelmezem, akkor aki kér, annak az állam biztosít.

Ez persze azt feltételezi, hogy az állam rendelkezésre tud bocsátani elegendő maszkot. Ha ez így van, és tényleg csak kérni kell, az a legjobb forgatókönyv.

Tudom, hogy már régóta nem hozzájuk tartozik az iskolák fenntartása, de a településtől elválaszthatatlan diákságának élete, és tudjuk, hogy szerencsére a legtöbb önkormányzat megoldotta, hogy elkülönítsen pénzt a koronavírus elleni védekezésre és be tudott szerezni maszkokat. Ez most nem azoknak a csatározásoknak az ideje, hogy kinek milyen színű a nyakkendője, a vírus nem válogat.

Érettségizzen maszkban minden diák!

érettségiKoronavírus-világjárvány (COVID-19)maszk