KATA: Még a fideszesek 20 százaléka is csalódott a kormányban

Az új, szigorúbb katatörvény a társadalom nagy részének nem tetszik, a megkérdezettek 62 százaléka nem ért egyet vele. Még a Fidesz-szavazók 20 százalékának is negatívan változott a véleménye a kormányról a módosítás miatt – ez derült ki a Telex által közölt közvéleménykutatásból, melyet a 21 Kutatóközpont készített.

A megkérdezettek közül 10-ből 9-en értesültek a változtatásról, és nagyobb részük ellenzi azt. Az ellenzéki szavazók 86 százaléka nem támogatja a módosítást. A kormánypárti szavazók 38 százaléka szerint helyes döntés volt, míg 36 százalék ellenzi, 26 százalék pedig nem tudott vagy akart véleményt mondani a kutatás során.

Az ,,Ön egyetért-e ezzel az intézkedéssel?” kérdésre a válaszadók 62 százaléka nemmel válaszolt, 21 százalék igennel, 17 százalék nem nyilatkozott.

A kutatásból az is kiderült, hogy akiknek a családjában nincs katás, azok között is 57 százalék utasítja el a szigorítást, és csak 23 százelék ért vele egyet.

A katások 8 százaléka szerint elviselhetetlenül nagy nehézséget okoz majd az új szabályozás, 37 százalékuk jelentősnek véli a rá váró nehézségeket, és 22 százalék szerint nem okoz majd neki gondot. A katatörvény után a kormányban csalódott a bizonytalanok 35, a nem katázó családok 33 százaléka és a Fidesz-szavazók egyötöde is így nyilatkozott.

Az elemzés megállapítja, hogy a kormánypártiak között kevesebb az érintett, feltehetően azért, mert a katások jellemzően fiatal, átlaghoz képest képzettebb választók, akik között a Fidesz valamivel kevésbé népszerű, mint a teljes népességben – írja a cikk.

A 21 Kutatóközpont hozzáteszi, hogy ez nem azt jelenti, hogy a választók ilyen arányban meg is változtatnák a pártpreferenciájukat. Egy adott ügyben kifejtett ellenvélemény még nem jelent automatikusan „szakítást” a kedvenc párttal, az egy hosszú és bonyolult folyamat szokott lenni.

adóadózásFideszkataközvélemény-kutatás