Karikó Katalin szerint jövő nyárra visszaállhat a világ a rendes kerékvágásba

A BioNTech alelnöke szerint ekkorra ismét olyan lehet a világ és az életünk, ahogy a járvány előtt. Elmondta, a vakcina nem rendelkezik ismeretlen anyagokkal.

A Pfizer/BioNTech oltóanyaga nem rendelkezik ismeretlen anyagokkal, csak természetes összetevők vannak benne, például növényi nukleotidok. Állatokból származó baktériumokat és sejteket sem használtak az elkészítéséhez – mondta a spanyol El Paisnak Karikó Katalin a szabadalom kidolgozásában oroszlánrészt vállaló magyar biokémikus.

Az oltásról elmondta, a védettség 10 nappal az első dózis beadása után alakul ki, amely kezdetben 88,9 százalékos, de a következő, második adaggal ez 95 százalékra növelhető. Karikó szerint az oltásuk hatékonyságát bizonyítja az is, hogy 20 fajta mutációját semlegesített a vakcina a klinikai tesztek során.

Meglátása szerint a vakcinák képesek lesznek megszabadítani minket a koronavírustól, és akár már a jövő nyár olyan lehet majd, mint azelőtt. “Visszamehetünk a tengerpartra, visszatérhetünk a normális életünkhöz”.

Forrás: HVG

BioNTechkoronavírusPfizer