Karikó Katalin és Krausz Ferenc átvették a Nobel-díjat

Két magyar és a Szegedi Tudományegyetemhez is kötődő Nobel-díjas kutató vette át a világ legismertebb tudományos díját a Stockholm Hangversenyteremben vasárnap. Karikó Katalin révén a szegedi egyetem neve 1937 után másodszor is elhangzott a Nobel-díjakat átadó ünnepségek történetében.

Stockholmban a Nobel-bizottság tagjai és a svéd királyi család előtt átnyújtották a 2023. Nobel-díjakat, a 10 idei díjazott között két magyar kutató, Krausz Ferenc és Karikó Katalin is átvette a tudományos kitüntetést.

Az élettani és orvostudományi Nobel-díjasokat köszöntő Gunilla Karlsson Hedestam beszédében kiemelte, hogy a hírvivő RNS molekula 1961-es felfedezésétől kezdve a biokémiai kutatásokban rutinszerűen vizsgálták a DNS-ből származó információkat szállító molekulát, egészen addig, amíg Karikó Katalin 2005-ben Drew Weissmannal együtt kidolgozta a módosított nukleozidokat tartalmazó mRNS-terápiás alkalmazások szabadalmát.

Karikó Katalin, mellette jobbra Drew Weissman (tőlük balra Alekszej Ivanovics Jekimov, az egyik kémiai Nobel-díjas). Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

A felfedezés 15 évvel később milliók életét mentette meg. Karikó Katalin és Drew Weissman bebizonyították, – mondta Gunilla Karlsson Hedestam, – hogy sürgős esetben lecsökkenthető az idő, amely alatt vakcina fejleszthető egy kritikus időszakban. E kutatások hatására a közönség bizalma is növekedett a járvány alatt a tudomány iránt. Karikó Katalin és Drew Weissman szó szerint Alfred Nobel szellemében, az emberiség javára tett kutatással nyerték el a díjat.

Karikó Katalin hatalmas ovációt kapott a Nobel-ünnepség közönségétől és Drew Weissmannal kettejüket is még sokáig tapsolták – olvasható a szegedi egyetem helyszíni beszámolójában.

A fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat: Karikó Katalin és Drew Weissman megosztva kapta. A fizikai Nobel-díjat három személy, Pierre Agostini, Krausz Ferenc és Anne L’Huillier veheti át. A kémiai Nobel-díjasok: Moungi Bawendi, Alekszej Ivanovics Jekimov, Louis E. Brus. Az irodalmi Nobel-díjas Jon Fosse, a béke: Nargesz Mohammadi. A közgazdasági Nobel-emlékdíjat Claudia Goldin veszi át.

Karikó KatalinKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Krausz FerencNobel-díjSvédországSzeged