Karanténkórházat alakítottak ki a szegedi lézerközpontban

Kritikus állapotú betegekre készülve az ELI-ALPS 1400 négyzetméteres csarnokot ajánlott fel. A mobil elemekből álló kiszolgálóhelyiségek telepítésének előkészítő munkáját a vásárhelyi katonák segítették.

A Szegedi Tudományegyetem járványügyi tervében meghatározott mintegy 1100 betegágy kialakításának újabb fázisaként 118 ágyat helyeztek el az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont területén, írta közleményében az SZTE sajtóosztálya. Arról, hogy megyénkben összesen akár 1834 ágyat fel kell szabadítani, korábban írtunk.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak összesen 1093 koronavírusos betegek ellátására alkalmas ágyat kell felszabadítania, melyből 364 ágynak lélegeztetésre is alkalmasnak kell lennie. Prof. Dr. Szabó Gábor, a lézerközpont vezetője felajánlotta az intézet két csarnokát. Az 1400 négyzetméteres osztály – az ELI alaprendeltetéséből és szigorú biztonsági előírásaiból fakadóan – kiválóan alkalmas arra, hogy biztosítsa a fertőzött betegek ellátását, hiszen a speciális szűrőberendezésekkel negatív légnyomás hozható létre, így kizárható a vírus kijutása az intézményből. Az ellátóhelyen 118 ágyat helyeztek el, melyekhez kiépítették az oxigén csatlakozást. A „kórtermekben” kizárólag kritikus állapotú páciensek ellátása történne, addig amíg az intenzív lélegeztetési igény fennáll. Ezt megelőzőn, illetve ezt követően a páciensek ellátása a Kálvária sugárúti II-es kórházban zajlana.

Szükség van kiegészítő létesítményekre is, ahol az egészségügyi dolgozók fertőtleníthetik magukat, átöltözhetnek. A mobil elemekből álló komplexum telepítésének előkészítő munkájára – az egyetem kórházparancsnokának közreműködésével – a Magyar Honvédséget kérték fel. Az előkészületi munkákban a MH. 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi katonái nyújtottak segítséget.

Fotó: MH/Ruzsa István
Koronavírus-világjárvány (COVID-19)MH 5. Bocskai István LövészdandárSzegedi Tudományegyetem