Karácsony Gergely nem lép vissza – Márki-Zayt meglepte Karácsony sajtótájékoztatója, de folytatja a tárgyalásokat

Ma ugyanis rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Budapesten, amelynek tartalmára sokan voltak kíváncsiak. Karácsony Gergely viszont elismételte, nem visszalép, hanem előre.

Karácsony elmagyarázta, a vissza nem lépést úgy érti, hogy újra kell egyesíteni Magyarországot, ezzel a vízióval érkezett az előválasztási kampányba és ezt szeretné képviselni az előválasztás második fordulójában. Azt is elmondta, mind a három állva maradt jelöltet jobbnak tartja, mint Orbán Viktort és a sajtótájékoztatón azt is hangsúlyozta, bárki is nyer a második fordulóban, ha nem ő lesz az, akkor is beáll mögé.

Meglátása szerint Magyarország újraegyesítéséhez két dolgot kell: béke és igazság. A politikát ki kell húzni a 20 éves polgárháborús hangulatból, aminek az is része, hogy túl kell lépni az Orbán-Gyurcsány vetélkedés korszakán.

Nem szabad megkérdőjelezni az emberek egymás nemzeti hovatartozását, nem szabad, hogy a politika arról szóljon, hogyan hergeljük egymás ellen a választókat. A feladat, mondta, kimenekíteni az országot ebből a hideg polgárháborúból. Dobrev Klára pedig szerinte nem érzi kellően ennek a súlyát.

Azért azt is elmondta, hogy Márki-Zay Péterrel sem ért mindenben egyet, amikor Hódmezővásárhely polgármestere megvédi a Fidesz családi politikáját. Karácsony szerint nem csak a demokráciát kell helyreállítani, de új típusú szociáldemokráciát kell létrehozni.

Megmarad a két politikus előválasztási szövetsége?

Szívesen ad garanciát, tette hozzá, hogy az általa vezetett kormány az ő politikájukat is képviselni fogja, mint például az elszámoltatást is. Arra nem tud garanciát adni, hogy ne a saját programját képviselje.

A hatalomtechnika miatt nem áldozza be azt, amiben hisz, zárta gondolatait.

Kijött egy másik kutatás is

A Medián után a Závecz Research is Márki-Zay Pétert hozta ki előnyösebb helyzetben lévőnek, Karácsony Gergellyel szemben. A Závecz – a Mindenki Magyarországa Mozgalom megbízásából készítette felmérését, elsősorban az ellenzéki és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt szavazóinak körében.

Az október 4-én és 5-én végzett közvélemény-kutatás adatai szerint Márki-Zay Péternek több esélye van Dobrev Klárával szemben.

Az eredmények szerint 55 százalék mondta, hogy Dobrev Klárára szavazna, közülük 37 biztosan, 18 pedig valószínűleg. Márki-Zayt a megkérdezettek 49 százaléka tartotta elképzelhetőnek: 27 biztosan, 22 pedig valószínűleg. Ezzel szemben Karácsony Gergelyt 44 százaléknyian említették, ráadásul biztosra csak 14-en, tartalékai pedig a valószínűleg rá szavazók közt vannak, harminc százaléknyian.

Érdekes módon, írja a Magyar Hang. a legelutasítottabb a főpolgármester, 36 százalék biztosan nem szavazna rá, míg Dobrev esetében ez az arány 33, Márki-Zaynál pedig 32 százalékos.

Frissítés: Márki-Zay Pétert meglepte Karácsony bejelentése

A közvélemény kutatások és a trendek alapján úgy tűnik Márki-Zay Péter szerint, hogy Karácsony Gergellyel szembejött az a bizonyos „villamos”, amire azt mondta, csak az tántoríthatja el attól, hogy elinduljon a második fordulóban. Karácsony Gergely mostani lépése őt meglepte, hiszen például még ma 18 órakor is tárgyalni fognak. Elmondta, ő ott lesz 18 órakor a tárgyaláson, és azok az ajánlatai, amit hétfői közös, hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatójukon tett, azok még most is fennállnak. Megismételte, hogy meglátása szerint nem Dobrev Klára az, aki eséllyel le tudja győzni Orbán Viktort. Teljes nemzeti összefogásra van szükség, hogy kijussunk a gödörből, ahová Orbán Viktor juttatta az országot, mondta.

előválasztásKarácsony Gergely