Kápolna már épült, de templom még nem a Kertvárosban

Bár 2016-ban több, mint 2000 aláírást összegyűjtöttek, és a megyéspüspök is megígérte, eddig még nem épült fel a Kertvárosban a templom. Kápolnát egyet már avattak, igaz a laktanyánál a (a címlapképen), s egyet pénteken fognak a katolikus iskolában.

Bő hét esztendővel ezelőtt több, mint 2000-ren írták alá a gyűjtőíveket, annak érdekében, hogy épüljön templom a vásárhelyi Kertvárosban, ahol még sosem állt ilyen. Isten többi háza elég messze található ide, így az idősebbeknek körülményes azok látogatása, ráadásul az egykori a Kertvárosiból Tornyaivá átnevezett általános iskolát 2007-ben a közgyűlés átadta a Szeged-Csanádi Egyházmegyének, így a kérés még nyomatékosabb lett.

Végigkövettük, hogy a korabeli sajtóban miket is írtak a templomépítéssel kapcsolatos történésekről. Ezekből jól látszik, jó szándékból és (szóbeli) támogatásból nem volt hiány.

A Délmagyarország tudósítása az aláírásgyűjtésről

2016 áprilisában Almási István polgármester, a közgyűlés felhatalmazásával maga vitte el azokat a több, mint 2000 aláírást tartalmazó íveket Kiss-Rigó László megyéspüspöknek, melyben a vásárhelyiek a kertvárosi templomépítést érdekében gyűjtöttek össze. A városvezető és a püspök a megvalósítás részleteiről tárgyaltak. „– Ez jogos kérés az emberek részéről, ugyanis a Kertváros annak idején a ’60-as években fiatalokkal betelepített körzet volt. Azóta ők megöregedtek, és ha a hitüket akarják gyakorolni, templomba akarnak járni, akkor nekik a Szent István Templom, vagy a belvárosi Szentháromság Templom messze van. Ezenkívül történelmünk folyamán minden vallási iskolához kapcsolódott templom vagy kápolna, ahol a közös egyházi vagy világi ünnepeket meg tudták tartani – mondta Almási István polgármester.  

Almási István maga vitte el Kiss-Rigó László püspöknek az aláírásokat tartalmazó íveket. Archív fotó: VTV

A püspök háláját fejezte ki a dokumentumok átvételekor. Mint mondta: a Katolikus Egyháznak egyáltalán nincs agresszív terjeszkedési szándéka, de ahol a közösségeknek, a hitéletnek szüksége van rá, és még az önkormányzat is segíti ezeket a célokat, ott örömmel van jelen az emberek életében. Ha igény van a városban egy új templomra, akkor az egyház kellő áldozatot hoz a kivitelezésben, amivel reményeik szerint az egész várost szolgálják.

Az iskola, az óvoda meg a templom azért hagyományosan összetartozik. A szó legpozitívabb értelmében kiegészítők a személyiségformálásban, nevelésében és megtesz minden lehetőséget azért, hogy a fiatal gyermek, ifjú, felnövekedő ember a társadalomnak is tudatos, tevékeny felelőse legyen. Ilyen értelemben nem csak a konkrét hitéletet szolgálja ez a templom – mint minden más templom – amelyet Vásárhelyen szeretnénk felépíteni, hanem valóban az egész társadalom javát szolgálja – mondta Kiss-Rigó László megyéspüspök.

Természetesen az aláírásgyűjtés továbbra is folytatódik Hódmezővásárhelyen. Az új templom a diákmiséknek, hittanóráknak és a mindennapi liturgikus eseményeknek is helyszínt adhatna a jövőben, így könnyebben jutnának el Isten házába a környéken élő idősek is – írták a  tudósításban.

Új római katolikus templom épül Hódmezővásárhelyen, a Kertvárosban – jelentette be Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök kedden az alföldi városban. tudósított az örömhírről 2018 februárjában a Magyar Távirati Iroda. A püspök a terveket bemutató sajtótájékoztatón elmondta, az egyházmegye néhány éve vette át fenntartóként a városrész iskoláját. Az intézmény diákjainak és tanárainak kívánsága volt, hogy legyen olyan tér, ahol az egész közösség elfér. Az új épület befelé az iskola kápolnájaként, kifelé a városrész templomaként működik, ahol egy vasárnapi misén a környék katolikus hívei is elférnek. A liturgikus célok mellett az épület kulturális, közösségi rendezvények megtartására is lehetőséget kínál majd – tudatta Kiss-Rigó László. A 400 millió forintból épülő templom kiviteli tervei hamarosan elkészülnek, ezt követően kezdődhet el a kivitelezés – közölte a püspök.

A Kertvárosi templom külső látványterve

Az ügyben 2018 februárjában újabb egyeztetés zajlott, ezúttal nem a püspöki hivatalban, hanem a vásárhelyi városházán: „Hegedűs Zoltán (Fidesz-KDNP) alpolgármester elmondta, 2016-ban aláírásgyűjtés indult annak érdekében, hogy katolikus templom épüljön a Kertvárosban. A templomépítés érdekében még Almási István polgármester fordult az egyházmegyéhez, amely kedvezően fogadta a kezdeményezést, így 2019 szeptemberében megtörténhet a templom felszentelése is – közölte a politikus.

.. és a belső.

Novák Péter építész elmondta, az iskola használaton kívüli kollégiumának átépítésével alakítják ki a templomot, amely belső tere, a résztvevők létszámához igazodva, megosztható lesz. Az utcafront felőli bejárat és a harangtorony hangsúlyozza a fehér vakolt felületű és rézlemezekkel díszített épület liturgikus funkcióját. A templom előtt pihenőteret hoznak létre szoborral és díszmedencével .

Nem hallgatta ezt el a helyi online média sem. Tudósítások szerint Hegedűs Zoltán polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármester elárulta: az épület még csak vázlatterv szinten volt. A templomot egyébként az akkor már egyházi működtetésben lévő Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskola mellett álló (használaton kívüli) egykori kollégiumi épület mellé tervezték felépíteni. A tudósításban az olvasható: A több éve használaton kívül álló kollégium épülete mellé tervezett templom, meghatározó lesz a kertvárosiak életében, hiszen a jelenleg parkolóként funkcionáló területet egy pihenő, dísztérré alakítanák át, ahova medencét is tervezett Novák Péter építészmérnök.

Hegedűs Zoltán azt is elmondta, hogy „a két és fél hónap múlva elkészülő kiviteli terv után indul a közbeszerzési eljárás, illetve ekkor lehet meghatározni a beruházás pontos összegét is, ami előreláthatólag 400 millió forint körül lesz. Az egyházmegye terve szerint 2019 szeptemberében, már az új kertvárosi római katolikus templomban tartanák az évnyitót a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában.”

A templomépítést a vásárhelyi keresztény értelmiségek is támogatták. A Délmagyarország 2016 márciusi tudósítása szerint: „A kertvárosi és kishomoki lakosok templomépítési kezdeményezését, az ahhoz kapcsolódó aláírásgyűjtést a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének vásárhelyi szervezete is támogatja. Ezt jelentette be tegnap sajtótájékoztatón Árva László elnök. Bálint Gabriella önkormányzati képviselő (Fidesz–KDNP) elnökségi tag pedig azt mondta, mostanában veszélyeztetett értékeink megőrzésének két alappillére van, a templom és az iskola. Lehet, hogy jövő húsvétkor már fogadhatja a hívőket a tervek szerint 100–150 fős templom vagy imaház.”

A Kertvárosban ugyan a templom máig sem épült fel, de az iskolában pénteken avatnak kápolnát. A Kertváros közelében, a vásárhelyi laktanya területén pedig idén májusban szentelték fel azt az ökumenikus kápolnát, mely a közterület felől közelíthető meg.

A Hunyadi kápolna szentelőjén beszédet mondó Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter felidézte: Alácsi Ervin katolikus tábori lelkész és Dudás Ferenc református tábori lelkész kezdeményezte a kápolna emelését, és annak létrejöttéért sokat tett Almási István néhai hódmezővásárhelyi polgármester és Lázár János, a térség országgyűlési képviselője is.

A Hunyadi kápolna avatója Fotó: Szakál Szebáld/honvedelem.hu
iskolakápolnaKertvároslaktanyaminiszterpüspoöktemplom