Kampány? Csend!?

A hét elején semmi különös és tragikus dolog nem történt Mártéllyal kapcsolatban. A politikai és politikán kívüli dolgok folytak a maguk medrében, az online felületen az emberek kifejtették a saját álláspontjaikat, ez rendben is van. Ebbe a főként negatív kommentelésbe viszont belevonni olyan embereket, akiknek az értékeit egy éve egy árvíz vitte el, azonban komoly szomorúságra ad okot.

Olvasható volt úton-útfélen kormánypárti véleményekben és a felületeiken, hogy a mártélyi kavalkádot bizonyára azért tartják meg, hogy az Putz Anita kampányrendezvénye legyen. Igazából amikortól kezdve kitűzték a választás, majd a Kavalkád dátumát, erre a látszólagos összefüggésre hívták fel a figyelmet, még akkor is, ha a tavalyi, később elmaradt Kavalkád szintén ebben az időpontban, tehát augusztus első hétvégéjén lett volna.

Igazából mindenki kifejtheti ezt a véleményét, akár tetszik nekünk, akár nem, akár egyetértünk vele, akár nem. Nyugodtan gondolhatja bárki, hogy ez egy kampányrendezvény lesz (bár akkor például mit keresne ott az egyes tagok által a kormánypártokkal jó viszonyt ápoló P. Mobil?), és azt is kérdezheti, hogy ,,ez nekünk, adófizetőknek, mennyibe fáj?”.

Hétfőn viszont egy csapat német fiatal és kísérőik érkeztek Magyarországra, mintegy 50 fő, Altenahrból, Mártély testvér településéről. Sajnos erről a hírről is több kommentelőnek a politika és az esetleg a politikai haszonszerzés jut eszébe a Vásárhelyi Televízió és a Hódpress posztja alatt. Egy olyan látogatással kapcsolatban, aminek apropója nem csak a két település 25 éves testvérkapcsolata, hanem egy katasztrofális méretű tavalyi árhullám is, amellyel kapcsolatban nagyon segítőkészek voltak a mártélyiak.

Akadt, aki törölte azóta hozzászólását. Nem mi voltunk azok, mert a kommentelés szabadsága még akkor is fennáll, ha az átlagostól eltérően kifejezetten fáj annak felületes tartalma, más kontextusba helyezése. Bár bízunk benne, hogy nem ez az általánosa nézet, azok körében sem, akik nem Putz Anita választási győzelméért szorítanak.

Tegnap este ráadásul kiderült, legalábbis Putz Anita semmilyen, a választással kapcsolatos gondolatot nem fejtett ki, míg Márki-Zay Péter is csak annyit mondott, hogy minden mártélyi voksoljon külső befolyástól mentesen. Persze aki kifogást keres mindenre, az ezt a megnyitót is tömény kampánynak fogja gondolni.

Több forrásunk viszont arról beszélt, hogy egy múlt heti Korda György -Balázs Klári koncerten az énekesek fel is hívták Ambrus Istvánt a színpadra, forrásaink akkori meglepetésére, mert nem erre számítottak, mondták. Igaz, ezzel kapcsolatban két dolgot fontos megjegyezni:

  • Kampányidőszakban ez tulajdonképpen belefér, ismét csak tetszik nekünk vagy sem, másrészt
  • Kordáékról lehet tudni, hogy hívei Lázár Jánosnak, így azért az, hogy Ambrus Istvánt felhívták a színpadra, nem olyan nagy meglepetés. A kép Lázár János mandátumátadóján készült.
Ambrus IstvánkampányLázár JánosMártélyPutz Anitavélemény