Kamala Harris alelnökjelöltje diktátornak nevezte Orbán Viktort

Tim Walz Putyinnal emlegette egy lapon a magyar miniszterelnököt. Trump alelnökjelöltje ezzel szemben példaként tekint a magyar kormányfőre.

Kamala Harris frissen kiválasztott alelnökjelöltje, Tim Walz kevés dologban hasonlít republikánus ellenfelére, a Donald Trump által választott J. D. Vance-re. A Politico ezt többek között azon mutatta be, hogy a két politikus mit gondol Orbán Viktor munkásságáról.

Tim Walz – aki jelenleg Minnesota állam kormányzója – az erősen republikánus kötődésű Fox News csatornának pár hete adott interjújában arról beszélt, hogy szerinte

„a szövetségeseinket tiszteletben tartó külpolitika” a helyes út, „nem pedig az olyan diktátorokkal való összebújás, mint Putyin és Orbán“.

A kormányzó ezzel messzebbre ment a magyar kormány demokratikus voltának megkérdőjelezésében, mint előtte maga Joe Biden, aki márciusban ugyanis még azt mondta, hogy szerinte Orbán Viktor „nem hiszi, hogy a demokrácia működik, ő diktatúrát akar”. Az elnök akkor ezzel felháborította a magyar kormányt, miközben az vállaltan nem keresi a kapcsolatot a demokrata vezetéssel, viszont folyamatosan a republikánusokkal való viszony szorosabbra fűzésén dolgozik.

Ezzel szemben a republikánus alelnökjelölt, J. D. Vance több alkalommal egyenesen példaként állította be azt, ahogy Orbán vezeti Magyarországot. A magyar miniszterelnököt egyebek mellett dicsérte már az egyetemek (politikai felügyelet alatt álló) magánalapítványokba való kiszervezése, a szociálpolitikája, de – kiemelten – a woke ellen folytatott kultúrharca miatt is.

alelnökjelöltdiktátorKamala HarrisOrbán ViktorTim WalzVlagyimir Putyin