Kalózok és királylányok is mulattak a Kankalin farsangján

Szerda este nagy buli volt a Kankalin néptáncegyüttes székházában, a Picinkék és a Kis Cinkák farsangi mulatságán.

Királylányok, katicabogarak, cowboyok, Amerika kapitány, Batman, angyal, közmunkás, kalóz, darázs, Bogyó, a Bogyó és Babócából. Ilyen és hasonló aranyos, kedves, hagyományos és divatos jelmezekben is felvonultak a Kankalin Néptáncegyüttes Picinkék és Kis Cinkák csoportjai táncosai szerdán este a Kankalin székházában rendezett farsangi mulatságon.

– Bohócnak öltöztem, mert az tetszett meg nekem, s a farsanghoz is illik – mondta Tápai-Istvánffy Sára. aki meg is mutatta a cipőjét és a ruháját, hogy az miért is bohócos. Azt is hozzátette, hogy azért is jár táncolni, mert itt vannak a barátai is.

A gyerekek zeneszóra csoportosan táncoltak, majd megkóstolták a farsangi fánkot, kézműves foglalkozáson vettek részt, hogy végül egy bűvész varázsolja el őket különböző érdekes mutatványaival.

– Közmunkásnak öltöztem, egy fényvisszaverő mellénnyel és lombsöprűvel – árulta el Sándor Péter, aki fél éve jár a Kankalinba táncolni.

Peti közmunkásnak öltözött, mert ők tartják rendben a várost

– A Kankalin óvodás és kisiskolás két csoportja farsangozik együtt, egy nappal korábban már a kisiskolások farsangoztak, egy kicsit hagyományokra jobban összpontosító foglalkozáson – árulta el Matuszkáné Nagy-György Anna, a Kankalin Közhasznú Néptánc Egyesület elnök-helyettese. Hozzátette, fontosnak tartják, hogy továbbadják a népi hagyományokat. – Bár nagyon sok nyugati hagyomány is begyűrűzött, amivel nincs is semmi baj, de fontos, hogy a magyarokat is megőrizzük – tette hozzá.

A mintegy ötven-hatvan gyerek remekül érzete magát a farsangi mulatságon. A kankalinosok egyébként minden nagyobb ünnepet, a húsvétot vagy a karácsonyt is közösen ünneplik, akárcsak a jeles napokat, mint a Luca-napot. De az újévi szokásokkal is megismerkedtek, de volt már disznótoros is.

farsangHódmezővásárhelykankalinvásárhelyi hírek