Kaleidoszkópban a primadonna, a komédiás és a polgármester

A Szabó Magda Kamaraszínház szombat esti előadása egészen zseniálisan keverte a műfajokat, a kaleidoszkópszerű váltások azonban két és fél órán keresztül szórakoztatták a nézőket.

Eredetileg az Emlékpontba szervezték, de olyan sokan jelezték a részvételi szándékukat, hogy végüla BFMK színpadán tekinthették meg a nézők „A primadonna, a komédiás és a polgármester” c. előadást.

Az est házigazdája, a Szabó Magda Kamaraszínház művészeti igazgatója, Xantus Barbara nyitotta meg az estet. A primadonna: Stubendek Katalin, a Pécsi Nemzeti Színház tagja operett és musical slágereket adott elő. A komikus Beleznay Endre neve már ismerősen cseng, ki ne emlékezne a Meglepő és mulatságos című műsor álriporteri szerepére. Elképesztő történeteket mesélt többek között Bessenyei Ferencről, akivel volt alkalma egy színpadon fellépni – igaz, Beleznay akkoriban még ajtónálló szerepeket kapott. Beleznay stand-up előadása és Stubendek Katalin dalai kaleidoszkópszerűen váltakoztak a színpadon.

Az előadás második felében színpadra hívták Márki-Zay Péter polgármestert, akinek Stubendek Katalin rögtön át is adott egy játékmozdonyt. Mint kiderült Katalin férje zeneszerző, karmester, aki amúgy mozdonyvezetőként dolgozik. A beszélgetés során a polgármester megmutatta humorérzékét, ám előkerültek rendkívül komoly történetek is. Ezekre a nézőközönség is folyamatosan reagált, hol harsány nevetés, hol csak a meghatott csend hallatszódott.

A beszélgetésből kiderült, hogy gyerekkora óta érméket gyűjt, hogy középső gyerek lévén a legjobb helyen érezte magát gyermekként, hogy soha életében nem árult porszívót, de öt teljes hétig dolgozott telefonos szolgáltatásokat áruló ügynökként Kanadában és ebben az időszakban elképesztő történeteket hallott. El is mesélt egy történetet, amit egy lengyel nőtől hallott. A nő édesapja lengyelként került Auschwitzba, ahol az mentette meg az életét, hogy egy SS-tiszt időnként ételt csempészett neki. A tiszt lebukott, és halálra kínozták, de nem árulta el, kinek csempészte az ételt. Márki-Zay Péter szerint ez a fajta önfeláldozás egészen elképesztő, amikor egy teljesen idegen ember védelmében hal meg valaki, szembemenve a saját és társai elveivel.

Márki-Zay Péter polgármester azt is elmondta, hogy nagyon hálás és nagyon büszke feleségére, aki bár nem szeret szerepelni, de annál többet dolgozik a közösségért, legyen az szemétszedés vagy jótékonyság.

Az ígéret szerint lesznek még beszélgetéssel záruló előadások a Szabó Magda Kamaraszínházban, a terv szerint az alpolgármestereket is bevonják majd.

Beleznay EndreHódmezővásárhelyMárki-Zay PéterStubendek KatalinSzabó Magda Kamaraszínházxantus barbara