Kalandversenyen is részt vesznek a bibliaolvasó református diákok

Húsz iskola 32 csapata, mintegy 140 diákkal és kísérőpedagógussal vesz részt a ma és szombaton Hódmezővásárhelyen a Kárpát-medence református középiskoláinak meghirdetett SDG XXIX. Bibliaismereti Versenyen, a háromszáz éves fennállását ünneplő Bethlen Gábor Református Gimnázium szervezésében.

Az Apostolok cselekedetei könyvére alapozva ma kalandversenyen, holnap, szombaton tesztfeladatok kitöltésével mérik össze tudásukat a döntőben résztvevő tanulók.

A Református Ótemplomban rendezett megnyitón Bovier Hajnalka, a Bethlen igazgatója mondott köszöntőt, felidézve, hogy a ’90-es évek elején református diákként maga is ott lehetett a diákmozgalom bölcsőjénél. Majd a kétezres évek elején, már tanárként vehetett részt a bibliaismereti versenyen – diákjai kísérőjeként.

Bovier Hajnalka

– Ezek az emlékek jelzik azt a küldetést is, amelyet a református intézmények betöltenek: a hitet tudással párosítani. Most ezen a versenyen a ez a tudás méretik meg – mondta.

A versenyzőket köszöntő Németh Tamás, a Soli deo Gloria (SDG) vezetője arról beszélt, hogy bár amikor 2003-ban konfirmált, s kapott egy bibliát, azt évekig csak arra használta, hogy a hátsó üres lapjaira felírta, mely városokban járt. Bibliaolvasóvá középiskolás korában vált.

– Őszintén remélem, hogy ti is felírjátok valahova – talán a Szentírás végére – Hódmezővásárhelyt, ahol nagyon jó itt lenni. Bízom benne, hogy nem csak egyszerűen a versenyen vesztek részt, hanem meg is értitek azt, amiről szól  – fordult a versenyző diákokhoz.

Németh Tamás

A zenés áhítat után a csapatoknak a Bethlenben gyorsaságra, kreativitásra és innovatív gondolkodásra építő kalandfeladatokat kell megoldaniuk.

A verseny holnap, azaz szombaton délelőtt százkérdéses teszttel folytatódik, mellyel a diákok bibliaismeretükről adnak számot. Majd ezt követően a város nevezetességeit ismerhetik meg a résztvevők: megtekinthetik az iskola százötven éves, muzeális, de máig működő eszközökkel felszerelt gimnáziumi fizika szertárát, megmászhatják az Ótemplom tornyát, és a Vásárhely történetébe betekintést kaphatnak a Tornyai János Múzeum állandó kiállításain keresztül.

A versenyhez lelkészi, vallástanári fórum is kapcsolódik, melyen az iskolai hitéletről tartanak eszmecserét a felkészítő pedagógusok. A két napos megmérettetés eredményhirdetése szombaton délután 1 órakor lesz a Református Ótemplomban.

***

A több mint, száz éves múltra visszatekintő a Soli Deo Gloria Református Diákmozgalmat (SDG) fiatal teológusok alapították a magyar református egyház Trianont követő megújításának céljával. Napjainkban az SDG döntően a református gimnáziumokban fejti ki tevékenységét, elsődlegesen iskolai közösségek létrehozása céljából, valamint közel három évtizede a Szentírásból szerveznek vetélkedőt a magyarországi és a határon túli református középiskolák tanulói számára.

betheln gimnáziumbibliaolvasókkalandótemplom bovier hajnalkareformátusSDG