Július elsejével lép hatályba a módosított Alaptörvény

Június 18-án este jelent meg a Magyar Közlönyben az országgyűlés által június 11-én elfogadott tizenharmadik alkotmánykiegészítés.

A módosított Alaptörvényben rögzítették, hogy az államfő többé nem adhat kegyelmet bizonyos, kiskorúak sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények ügyében, illetve ezentúl a köztársasági elnöki kegyelemhez nem leszz szükség az igazságügyi miniszter ellenjegyzésére.

A módosítás a honvédségről és az EU-s hitelfelvételről is közölt változásokat. Ezentúl a Magyar Honvédség katonai műveleteiről, állomásozásáról és más, határátlépéssel járó csapatmozgásáról, illetve a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteivel összefüggő szabályokról nem az Alaptörvény, hanem egy sarkalatos, tehát kétharmados törvény rendelkezik.

A honvédelmi témakör mellett azt is kétharmados többséghez kötötték, hogy Magyarország részt vegyen az Európai Unió közös hitelfelvételeiben és az azokhoz kapcsolódó garanciavállalásokban. A módosítás szerint tehát ezentúl egy uniós hitelfelvétel esetén a parlamenti többség fogja eldönteni, hogy a kormánynak eleget kell-e tennie az EU által megszabott fizetési kötelezettségeknek. 

Az új Alaptörvény július elsejével lép hatályba.

Alaptörvényhitelfelvételhonvédelemkegyelemköztársasági elnökMagyar Közlönymódosítás