Juhász Tünde lenne a Fidesz polgármester-jelöltje? Egy közvéleménykutatás erre utal

Decemberben az egyik nagy közvéleménykutató intézet telefonos kutatást végzett Csongrád-Csanád megye 4-es számú választókörzetében. Azt nem tudjuk, hogy kinek a megrendelésére, de a cikkünkben szereplő kérdések alapján azért sejthető, melyik oldal fizette. Márki-Zay Péter a Vásárhelyi Televíziónak adott interjújában például azt mondta, hogy szerinte nem a Fidesz, mint párt, hanem kifejezetten Lázár János rendelhette meg a kutatást. A kérdezőbiztos arra is kíváncsi volt, hogy a válaszadók mit gondolnak Kis Andreáról, Szabó Jánosról és Juhász Tündéről. Ez azt valószínűsíti, hogy a kutatás megrendelője mérni szeretné az esélyeket egy esetleges időközi polgármester-választás esetére.

Mit mondana, a magyar kormányzat eddig miként kezelte a koronavírus járvány egészségügyi és gazdasági hatásait? Ezzel a kérdéssel kezdte a kérdezőbiztos a felmérést, felkínálva a lehetséges válaszokat is: nagyon jól – elég jól – elég rosszul – nagyon rosszul. A második kérdéssel azt tudakolták, hogy Magyarországon jó vagy rossz irányba mennek a dolgok.

Innentől kezdve azonban részben helyivé vált a felmérés. Az ön településén jó vagy rossz irányba mennek a dolgok? A kutatók a felmérés kezdetén megkérdezték, hogy melyik településen él a válaszadó, így akár makói, vásárhelyi, vagy maroslelei volt a válaszadó, egy szűrés után az adott településre vonatkozó részadatot is kaphatott a megrendelő. Megkérdezték azt is, mennyire elégedett a jelenlegi polgármester tevékenységével. Itt is 4 lehetséges válasz volt: nagyon elégedett – inkább elégedett – inkább nem elégedett – nagyon nem elégedett.

Árulkodó kérdések

Milyen mértékben ért egyet azzal az állítással, hogy ha bármilyen jó minőségűek is a külföldi termékek, az államnak minden esetben a magyar termelőket kell előnyben részesíteni a külföldiekkel szemben? Ha arra gondolunk, ki hozta be a külföldi élelmiszer-diszkontok ügyét a közbeszédbe, már van egy lehetséges tippünk a megrendelő személyére vonatkozóan.

A kevert kultúrájú bevándorlókat bengedné vagy sem, a határainkon túl élő magyarok támogatásával egyetért-e, feltételek nélkül be kell-e tartani Magyarországnak az EU ajánlásait, jó viszonyt kell-e ápolni Magyarországnak Oroszországgal és Kínával is, kötelessége-e az államnak, hogy mérsékelje az energiaárakat. A válaszok itt is 4-es skálán mozognak: teljes mértékben – inkább igen – inkább nem – egyáltalán nem.

Ha most vasárnap országgyűlési választás lenne, elmenne-e szavazni, és melyik listára szavazna? Itt a 2 nagy tömb mellett a Kétfarkú Kutyapártot és a Mi Hazánkat is megjelölik lehetséges opcióként. A Fidesz -által kezdeményezett „úgynevezett” gyermekvédelmi népszavazásról is kérdezett a közvéleménykutató intézet munkatársa. És persze a nagy kérdések is jöttek:

Kit látna szívesebben a miniszterelnöki tisztségben? Márki-Zay Pétert vagy Orbán Viktort? Amennyiben az Önök választókerületében Márki-Zay Péter és Lázár János indulna a parlamenti képviselői helyért, kire szavazna?

Vásárhelyi polgármester-jelölti casting

A kérdezőbiztos politikusokat is sorol, hogy róluk mi a véleménye a válaszadónak, nagyon jó – inkább jó – inkább rossz – nagyon rossz a lehetséges válaszok. Abban nincs semmi meglepő, hogy Orbán Viktort, Márki-Zay Pétert, Gyurcsány Ferencet, Lázár Jánost sorolja, de ebben a sorozatban kérdez Szabó Jánosról, Kis Andreáról, a jelenlegi hódmezővásárhelyi alpolgármesterekről, de Juhász Tünde kormánymegbízottról is.

Juhász Tünde a Szeretem Vásárhelyt Egyesület alapító tagja. Az egyesület ugyan politikai, gazdasági és vallási szervezetektől, ideológiáktól és érdekektől független civil nonprofit szervezetként határozza meg önmagát a Facebook oldalán, de közben jelölő szervezetként a Fidesszel közösen indultak a 2019-es önkormányzati választásokon. Juhász Tünde jelenlegi posztján a Fidesz-kormány által kinevezett „politikai vezető”. Ellenzéki győzelem esetén valószínűleg távoznia kellene, megürülne viszont a vásárhelyi polgármesteri szék, amit akár meg is célozhatna. Az, hogy Kis Andreával, Szabó Jánossal szerepelt egy kérdéssorban, arra utal már mérik az ismertségét, elfogadottságát, esélyeit. (Megkérdeztük Juhász Tündét, aki azt mondta, nem tudja miért került bele a közvéleménykutatásba.)

A Kis Andreára, Szabó Jánosra, Juhász Tündére vonatkozó közvéleménykutatói kérdések már egy helyi választási felkészülés előkészületei lehetnek.

Makói, vagy más a 4-es választókerülethez tartozó helyi politikusokra vonatkozó kérdést nem tettek fel. (Egyedül a makói szülészet esetleges újraindítását firtatták.) A hódmezővásárhelyi helyzetelemzést szolgálhatják a tram-trainre vonatkozó pontok is:

Mi a véleménye a Hódmezővásárhelyt Szegeddel összekötő villamos-vasútról? Vannak, akik szerint a tram-train korszakalkotó beruházás és megkönnyíti az itt élő emberek mindennapjait, mások szerint hasznosabb fejlesztésekre is lehett volna költeni ezt a pénzt. Ön melyik állásponttal ért inkább egyet? Márki-Zay Péter a kampányában ingyenes tömegközlekedést ígért Hódmezővásárhelynek. Ön szerint ennek a tram-trainre is ki kellene terjednie, mert a városi szakaszon ez is olyan, mint a helyi, vagy nem, mert nem a város projektje?

A válaszok alapján eldönthető, érdemes-e ütni a vasat a tram-train vásárhelyi ingyenességével kapcsolatban.
Fotó: Vásárhelyi Médiacentrum

Migránsok számáról és egy esetleges, román határon történő kerítésépítésről is kaptak kérdést a kutatóintézet mintjába bekerülők. És persze a nagypolitikával kapcsolatos állítások, félelmek is szerepeltek a közvéleménykutatásban:

Mikor fog inkább bekövetkezni, ha a Fidesz lesz kormányon, vagy az ellenzéki összefogás?

  • Olyan vezetők, és szakértők, akik képesek lesznek kezelni a nehéz helyzeteket
  • Több lesz a munkalehetőség
  • Nőni fognak a bérek
  • Nőni fognak a nyugdíjak
  • Nőni fognak az energiaárak
  • Csökkenni fog a korrupció
  • Javulni fog az oktatás
  • Javulni az egészségügyi ellátás
  • Erősödni fog a demokrácia, a jogállamiság

Ön mitől tart leginkább, ha az ellenzék nyer?

  • Eltörlik a rezsicsökkentést
  • Megszüntetik a családtámogatásokat
  • Beengedik a migránsokat
  • Tönkreteszik a gazdaságot
  • Kiszámíthattallan a lesz a kormányzás, megszűnik a stabilitás
  • Vagy pedig egyiktől sem tart

És mitől tart leginkább, ha a Fidesz nyer?

  • Elhatalmasodik a korrupció
  • Romlik a jogállamiság és a demokrácia állapota
  • Magyarország és az Európai Unió viszony tovább romlik
  • Tönkreteszik a gazdaságot

Ez a közvéleménykutatás is azt mutatja, hogy a politika boszorkánykonyhájában alaposan megfontolják, miből és mit főzzenek. Akiknek van pénzük megmérni, mire rezonálnak a választópolgárok, ha a politikájukat esetleg nem is, de a kommunikációjukat mindenképpen úgy alakítják, hogy az tetszen a szavazóknak. Ha nem is mindnek, de a győzelemhez elégségesen sokaknak. Hogy az ország, illetve a társadalom egésze profitál-e az ily módon kiokoskodott döntésekből, már igazán mindegy. Szerintük.

HódmezővásárhelyJuhász TündeKis AndreaközvéleménykutatásLázár JánosMárki-Zay PéterSzabó János