Jövőre sem lanyhul az infláció

Árstopok ide vagy oda, 2023-ban 17,5 százalékos lehet a pénzromlás. Minden alapvető inflációs mutató a további gyorsulás irányába mutat.

A már korábban bevezetett élelmiszerár-stopok bevezetése ellenére a feldolgozott élelmiszerek árának éves ütemű emelkedése Magyarországon a leggyorsabb egész Európában – emelik ki az OTP Bank elemzői abban a friss értékelő anyagukban, amelyről a Portfolio számolt be.

A közgazdászok azzal számolnak, hogy a szerdán bejelentett újabb árstop a tojásra és a burgonyára 0,15 százalékpontos fékező hatást jelenthet az inflációban. Egyúttal a friss árstop-intézkedések kapcsán felülvizsgálták korábbi várakozásukat az elemzők: most már azt feltételezik, hogy az árstopok az egész 2023-as évben velünk maradnak.

Mindezen új feltételezések ellenére emelték a 2023-as inflációra vonatkozó várakozásukat: az eddigi 16,5%-ról 17,5%-ra, vagyis ennyi lehet a jövő évi átlagos pénzromlási ütem. Az inflációs folyamatok januárban érhetik el a csúcson, 23-23,5%-on, a kockázatok azonban inkább felfelé mutatnak.

inflációOTP