A sertés és baromfitermékek is jelentősen drágulnak – mondta az ATV Híradójának Raskó György agrárközgazdász. Bod Péter Ákos, a jegybank volt elnöke szerint az infláció 7,4 százalékon elérte csúcsát, és innen egy nagyon lassú csökkenésre lehet számítani.
A KSH adatai alapján az étolajért 29, a margarinért 25, az akácmézért és a kései burgonyáért 23 százalékkal, a finomlisztért pedig 21 százalékkal kell többet fizetnünk. Viszont az alma ára 13, a citrom 10, a narancs 8, a zöldpaprika pedig 5 százalékkal csökkent. Raskó György úgy véli, jövőre a drágulás üteme ugyan kisebb lesz, de az élelmiszer-infláció tavasszal is kitart. Szerinte újabb tételek is megjelennek, mégpedig a sertéshús. Valószínű, hogy hasonló mértékben drágul majd a baromfi is.
A KSH által vizsgált termékek és szolgáltatások 80 százaléka drágult. Az Eurostat felmérése szerint az EU-tagállamok közül csak Észtországban és Litvániában magasabb az infláció, mint hazánkban. Bod Péter Ákos a híradónak elmondta, a drágulásnak több oka is van. Az importtermékek árát a gyenge árfolyam is befolyásolja. Emellett a minimálbér nagymértékű emelése és a választás előtti költekezés is fokozza az inflációt. Így amikor év elején átárazzák a cégek a termékeiket, akkor számolni kell azzal, hogy nagyon sok minden eleve drágább és a munkaerő is többe lesz nekik, ezért nem tehetnek mást, mindezt át fogják hárítani a fogyasztóra – jósolta Bod.