Jön az új év, jönnek az új feladatok

Rogán Antalra, Nagy Mártonra és Palkovics Lászlóra is új feladatok várnak 2023-ban.

A HVG találata a karácsony napjára virradóra kiadott Magyar Közlönyben az, hogy Rogán Antal kabinetirodát vezető miniszter a kormány útdíjfizetési-szolgáltatásért felelős tagja lesz. Úgyhogy egészen biztosan közreműködik az útdíjpolitika alapelveinek kidolgozásában valamint bizonyos kivételekkel előkészíti a kapcsolódó jogszabályokat, például azokat, amelyek a díjbeszedési és annak megfizetésének ellenőrzésére vonatkozó feladatok kiosztásáról rendelkeznek a fizetős utak esetében. De neki kell majd elszámolnia a központi költségvetés felé a használati díjból és az útdíjból származó bevétellel illetve meghatározza majd, mely utak lesznek fizetősek. A közlöny szerint “előkészíti az országos közutak meghatározott időtartamban történő használatáért fizetendő használati díjra és a pótdíjra, valamint az útdíjköteles elemi útszakaszok használatáért fizetendő útdíjra vonatkozó jogszabályokat.”

Ugyanebben a Magyar Közlönyben Nagy Márton is kap egy fontos új feladatkört, gazdaságfejlesztési miniszterként felügyeli majd a külföldi befektetéseket Magyarországon. Vétójoga is lesz külföldi tulajdonszerzésre, ha úgy ítéli meg, hogy az érintett cég „nem az Európai Unióhoz tartozó tagállam kormányának – beleértve az állami szerveket vagy a fegyveres erőket is – ellenőrzése alatt áll”.

Palkovics László pedig úgy tűnik havi 900 ezer forintos bérért a Rába Nyrt. felügyelőbizottságának elnöke és auditbizottságának tagja lehet – írja a Kisalföld.

Január 24-ére rendkívüli közgyűlés hívott össze a közgyűlésben többséggel rendelkező N7 Holding Zrt., amely vezérigazgatója Palkovics László lett, miután lemondott a miniszteri posztról. A Budapesti Értéktőzsde oldalára feltöltött előterjesztés szerint visszahívják a felügyelőbizottság és az auditbizottság eddigi elnökét, Lepsényi Istvánt, és az ő helyét veszi át a volt miniszter.

Egy korábbi határozat értelmében havi 900 ezer forintot kereshet majd Palkovics, és megbízatása 2027-ig szól. A Rába Nyrt. többségi tulajdonosa az állami Magyar Nemzeti Vagyonkezelő.

Palkovics László sorra kapja a pozíciókat, mióta lemondott a Technológiai és Ipari Minisztérium éléről. Előbb a N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. vezérigazgatójának nevezte ki a honvédelmi miniszter, majd a győri Széchenyi-egyetem kuratóriumának elnöke lett.

Magyar KözlönyNagy MártonPalkovics LászlóRogán Antal