Jól jövedelmez a tankerületek vezetése

Míg a tanárok jobb munkakörülményekért és magasabb fizetésért demonstrálnak, az őket felügyelő szerv vezetői bőséges jutalomban részesültek tavaly. Ez derült ki abból a „toplistából”, mely a vezetők fizetésen túli juttatásait veszi sorba.

A Momentum közérdekű adatigénylés után 10 hónapos várakozást követően kapta meg azt a jutalomlistát, amely arról árulkodik, hogy az oktatásügy csúcsára jutott – sokszor egykori kormánypárti politikusok – igen jól járnak azzal, hogy felügyelik a rájuk bízott tankerületeket. 

Bár Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ vezetője áll a tankerületi hierarchia csúcsán, meglepő módon az 1, 7 milliós összeggel nem ő kapta a legmagasabb motivációs elismerést 2021-ben, a legbusásabb jutalmat ugyanis, 2,5 millió forinttal a Debreceni Tankerületi Központ korábbi vezetője, Pappné Gyulai Katalin kapta, aki nemrég mondott le a posztjáról és ment nyugdíjba.  

Jól hasított az a három igazgató is, akik 2,44 millió forinttal gazdagodtak munkájuk elismeréseként. Ők a következők: Tamás Ilona, az Észak-Budapesti Tankerületi Központ vezetője, Hajnissné Anda Éva, a Közép-Budai Tankerületi Központ igazgatója és Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, a Szegedi Tankerületi Központ vezetője.

Nem panaszkodhatnak azok sem, akik egy kicsit kevesebbet kaptak, hiszen 2,4 millió jutott Marek Jánosnak, a Soproni Tankerületi Központ igazgatójának, Török Szabolcsnak, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatójának valamint Szutorisz-Szügyi Csongornak, a Szolnoki Tankerületi Központ igazgatójának.

A lista elejére sikerült még felkapaszkodnia Pásztor Gyula Csabánénak, aki kisvárdai tankerület vezetője, Házlinger Györgynek, aki a közép-pesti tankerület vezetője, illetve Gaszperné Román Margitnak, aki a nyíregyházi tankerületet igazgatója. Ők is bőven két millió forint fölötti jutalommal lettek gazdagabbak.

Emlékezetes, hogy idén pedagógusnapon volt olyan iskola, ahol 70 tanár közösen egy darab cserepes virágot kapott munkájuk elismeréseként. A budapesti XVIII. Kerületi Vörösmarty Mihály Ének-Zenei Nyelvi Általános Iskola és Gimnázium pedagógusai szellemes megoldást találtak arra, hogyan osszák el a jutalmat: a virágot vándorvirágnak nevezték el, és csak egy-egy napra tarthatta magánál mindenki, hogy eljusson a tantestület összes tagjához az ajándék.

jutalomoktatásSzegedtankerület