Jól hangzik az új fürdő és szálloda Makón, csak még egy kapavágás sem történt

Még a nyáron került a hódmezővásárhelyi postaládákba egy (újabb) szórólap arról, hogy Márki-Zay Péter polgármestersége alatt nulla forintnyi fejlesztés, építkezés indult el a városban, bezzeg Makón. Bár az összeg fel van tüntetve a szórólapon, valójában évek óta késik a makói fürdő bővítése, a szállodáról pedig nem tudni semmit, csak hogy Mészáros Lőrincék építik.

,,Új fürdő Makón 8,5 milliárd forint, új szálloda Makón 5 milliárd forint. Vásárhelyen semmi” – írta a júliusban megjelent szórólap. Márki-Zay Péter polgármester még akkor cáfolta a komplett táblázat tartalmát:

  • érthetetlen módon lemaradt a szórólapról a tram train 90 milliárdja,
  • a nagyéri kilátóval egyidőben tavaly itt napelem-parkot avattak,
  • szeptemberben új víztisztítót a strandon 180 millióból,
  • a Rárósi út felújítása 300 millióba került saját forrásból, a Róka utca és Károlyi mellett megújult a Hódtó utca is,
  • idén nyáron elkészült a sportcsarnok nyílászáróinak cseréje,
  • a kórházban és laktanyában milliárdos fejlesztések történtek.

A hazug szórólap tartalmát érdemes megvizsgálni úgy is, hogy kiemeljük az új makói fürdő és szálloda építését. A kormány már 2017 decemberében döntött a 9,5 milliárd forint rögzítéséről a Hagymatikum számára. 2018-ban a Magyar Turisztikai Ügynökség, – akiknek Orbán Ráhel a szabadidejében, ingyen ad tanácsokat, – megkereste Makót annak a lehetőségével, hogy a fürdő területén egy szálloda építését kezdeményezzék, állami támogatásból.

A szálloda miatt tovább tolódtak a határidők, új tervek készültek. Végül a fürdőbővítés első ütemére kiírták a közbeszerzést 2019-ben, azonban a legolcsóbb ajánlat is kétszer több volt, mint amennyi fedezet volt rá (3,6 milliárd volt rá, egy székesfehérvári cég ajánlata 7,1 milliárd forint volt) . Az eljárás eredmény lett, az időbeli csúszások miatt pedig figyelembe kellett venni egy jogszabály változást (2020. január 1. utáni, központi költségvetést érint, magasépítési beruházás, meghaladja a 700 millió forintot), ezért az állam elvette a makói önkormányzattól a közbeszerzés lefolytatását idén augusztus közepén.

A fürdőbővítésről ennyit lehet tudni. Pár éve egy nem rossz állapotú épületet elbontottak a fürdő telekszomszédságában a bővítésre gondolva, de azóta parlagon hever, így néz ki a belvárosban:

A szerző felvétele

A szálloda építésében csak Mészáros Lőrinc neve a biztos

2019 novemberében, azaz a választás után Farkas Éva, Makó újraválasztott polgármestere irodájában fogadta a Hunguest Hotels vezetőit. A Hunguest Hotels 2018 év elején került Mészáros Lőrinc, felcsúti gázszerelő befektetőcégéhez, a Konzum Nyrt.-hez, amit azóta beolvasztottak az Opus Global Nyrt.-be.

A makói polgármester és a cég vezetői áttekintették a koncepcióterveket, hogy a Hagymatikum Gyógyfürdő területén egy 4+ csillag komfortfokozatú szálloda épüljön.

A szállodáról azóta sincs hír, de fel lehetett tüntetni a lejárató szórólapon.

építkezésfürdőHódmezővásárhelyMakószálloda