Jól halad a Bankpalota felújítása – október végén újra kinyit

Október végére befejeződhetnek a vásárhelyi Bankpalota állagmegóvó munkálatai. A város egyik legszebb szecessziós épülete, az 1900-as évek elejétől díszíti a Kossuth teret, de az utóbbi tíz évben nagyon elhanyagolták. Az elmaradt karbantartási feladatokat pótolják most, amikor kívül-belül rendbe teszik az épületet.

A végéhez közeledik a Bankpalotának a felújítási munkálata. Korábban mi is részletesen írtunk arról, hogy erre többek között a beázások miatt is nagy szükség volt. A szecessziós épületeknek ugyanis az egyik legnagyobb ellensége a galambok és a hideg időjárás. A felgyülemlett galambürülék felszívja a vizet, ami folyamatosan nedvesen tartja az épület falait, ez pedig beázásokhoz vezet.

A kivitelezőknek most több évnyi munkát kellett pótolniuk a Bankpalota esetében. Jeney Balázs, a kivitelező Eurodekor Hungary Kft. építésvezetője is azt emelte ki, hogy ezen állagmegóvó munkálatokra vissza-visszatérően szükség van ezeknél az épületeknél.

A külső állagmegóvó munkálatok, a külső homlokzatnál már valóban a vége felé közelednek, sőt, részben befejeződtek, mondta a Vásárhelyi TV-nek Jeney. A galambokkal kapcsolatos problémákat pedig speciális tüskékkel próbálják megoldani.

Most már a folyamatos beázások következtében rendkívül szükségessé váló belső munkálatok folynak. Ezeket a munkálatokat is lezárhatják október végére és a tulajdonosoknak átadhatják a felújított épületet. Azt tudhatjuk, nyilatkozta Jeney Balázs, hogy a tulajdonosok az épületet többféle, például kereskedelmi funkcióba is kiadhatják, a különböző épületrészeket különböző funkciókra lehet majd használni.

BankpalotafelújításJeney Balázs