Jogerős: Szabó János pert nyert a fideszes sajtótermékkel szemben

Alpolgármesterként tegnap töltöttem utolsó munkanapomat a hivatalban. És ezen a napon, reggel kaptam kézhez a másodfokú bíróság végleges, jogerős ítéletét! Ebben a 2018. szeptemberében rólam és családunkról a Promenád médiatermékben, majd a fidesz szórólapjain terjesztett rágalomhadjárat miatt hoztak döntést – számolt be oldalán Szabó János.

A távozó alpolgármester közlése szerint a bíróság megállapította, hogy a Promenád (Csanád Média Kft.)

  • megsértette a magánélet tiszteletben tartásához fűződő személyiségi jogukat,
  • az otthon tiszteletben tartásához való joguk sérelmét valósította meg,
  • megsértette a felperes jóhírnévhez való jogát,
  • megsértette a felperesek képmáshoz való jogát.
  • és számos hazugságot, csúsztatást közöltek kiadványukban.

Mindezért kötelezik a sajtóterméket, hogy 15 napon belül saját költségén az eredetivel azonos méretű, 19.600 darab kommentár nélküli és az ítéletre vonatkozó rendelkezését tartalmazó szórólapot juttasson el a hódmezővásárhelyi postaládákba.

Továbbá 15 napon belül meg kell fizetniük 1,8 millió forint sérelemdíjat, ezen összegek 2018. szeptember 10-től számított késedelmi kamatát, 576 ezer forint perköltséget, 721 ezer forint illetéket, ez összesen több mint 3 millió forint, a szórólapok előállítása és terjesztése további 2-300 ezer forint költséget jelenthet. Ezek ügyvédi költségekkel együtt legkevesebb 4 millió forintba kerülnek.

Szabó János így értékelte a jogerős ítéletet:

,,Szimbolikussá tette a búcsúmat, szép keretes szerkezetet adva a közéleti tevékenységemnek! Szórólappal kezdődött, ítélettel végződött – napra pontosan.”

jogerősperPromenádsajtóperSzabó Jánosszemélyiségi jog