Jó hírek érkeztek a Rárósi út felújításáról

Elkezdődhet a Rárósi út felújítása, a közbeszerzési eljárást már kiírták – mondta Márki-Zay Péter polgármester a csütörtöki közgyűlésen. Az ülésen beszámolt a jelenleg zajló fejlesztésekről is.

A Rárósi út felújítására első körben 20-50 millió forintot költhetnek majd – hangzott el. A polgármester kiemelte, harcolnak a városnak járó uniós és kormányzati pénzekért, de már így is sokkal több beruházás valósul meg önerőből. Még kormányzati és uniós pénzek nélkül is sokkal jobban fejlődik Hódmezővásárhely, mint korábban. A látványberuházások helyett a város lakóinak életét segítő fejlesztéseket végzünk el – hangsúlyozta Márki-Zay Péter.

Novemberben zárult a hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztése, amely során új hulladékudvart alakított ki a város, új kukásautókat és szelektív gyűjtésre alkalmas kukákat is vásároltak. Kicserélik a Varga Tamás Általános Iskola nyílászáróit, felújították a Cseresnyés kollégium ebédlőjének tetejét, napelemet telepítettek a bölcsődékre és májusra az óvodákra is.

A Petőfi utca 6. épületének felújítása is folytatódik és elkészült a Hódvár Játszóház. 118 szociális bérlakást újítottak fel, és folynak a tanyavillamosítási pályázatok is. Elkészült az új Tóth malom utca közúti része, amelyet hamarosan használatba vehetnek az autósok. A következő lépésként a kerékpárutat és a közvilágítást építi meg a város ezen a részen.

Okoszebrát építenek ki Holló utcán, valamint Oldalkosár-Kaszap utca sarkán. Zajlik a belváros megújítása és folytatódik a városháza homlokzatának felújítása és a díszkivilágítás kiépítése, valamint szintén megújul a könyvtár épülete.

Kiszabadították a kőfal egy újabb részét a Tóalj utca 13 és 13/A épületek bontásával és napelemes rendszerekkel bővítik a múzeum és a strand épületeit. Közvetlen uniós forrásokra is pályázik Hódmezővásárhely: szeptemberben egy 250 ezer eurós pályázatot már benyújtott a város, most egy 2 millió eurós pályázaton dolgoznak Araddal közösen a határokon átnyúló Interreg programban.

Márki-Zay brüsszeli útjáról elhangzott: a megbeszélésekre fapados légitársasággal utazott és egy külvárosi motelben aludt, hogy így is csökkentse a költségeket. A látogatás célja az volt, hogy Hódmezővásárhely megkapja a neki járó fejlesztési és egyéb forrásokat, valamint a számára közvetlenül – kormánytól függetlenül – elérhető uniós pénzügyi forrásokról tárgyaljon uniós vezetőkkel és szakértőkkel. Az úton a polgármester és Gurzó Ákos, a kabinetiroda munkatársa vett részt.

Az út teljes költségéből 518 ezer forint dologi kiadás és 15 300 forint / fő háromnapi napidíj került elszámolásra az önkormányzat felé – ez napi 122 ezer forintot jelent. A repülőjegyek és a többi költség Márki-Zay Péter kampányszámlájáról került kiegyenlítésre.

Újabb napelemfejlesztések valósulhatnak meg Hódmezővásárhelyen: a tervek szerint több mint 30 millió forint értékben telepítenek napelemeket négy távfűtési központ épületére, valamint a sportcentrumra.

A fideszes képviselők nem támogatták a nyugdíjasotthon dolgozóinak és a sérült fiatalokkal foglalkozó központ munkatársainak béremelését – a közgyűlés többsége mégis megszavazta ezt.

Átlagosan 12 százalékkal emelkedik a Hódmezővásárhelyi Kapcsolat Központ szociális intézményeiben dolgozók bére. A dolgozók ezen kívül évi 300 ezer forint béren kívüli juttatást és a korábbihoz képest dupla annyi év végi jutalmat is kapnak majd. A város így is szeretné elismerni a rászorulók segítésén dolgozók munkáját. A közgyűlés 10 igen szavazattal fogadta el az erről is szóló javaslatot. A jelen lévő három fideszes képviselő nem támogatta ezt: Galambos Kornélné és Cseri Tamás tartózkodtak, Benkő Zsolt pedig nemmel szavazott.

22 500 forintos támogatást kaphatnak azok a vásárhelyi 65 év felettiek, akiknek havi nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot. 15 ezer forintos támogatást igényelhetnek a várostól, azok, akiknek ennél magasabb a nyugdíja, de az nem haladja meg a 142 500 forintot. A benyújtási határidőt 2023. december 18. 16 óráig meghosszabították.

Idén is csökkent a közfoglalkoztatottak száma, ebben az évben a 60 fős keretből 48 közmunkás dolgozik jelenleg Hódmezővásárhelyen. Ők leginkább a közterületek tisztán tartásában és gondozásában segítenek – derült a közgyűlésen elhangzott beszámolóból. A közfoglalkoztatási programra a korábbi 60 százalék helyett 2023-ban már 80 százalékos támogatást biztosított a kormány az önkormányzatnak.

BrüsszelCseresnyés KollégiumGurzó ÁkosHódmezővásárhelyHódmezővásárhelyi Kapcsolat KözpontHódvár játszóházKőfalközgyűlésMárki-Zay PéterRárósi úttoronyfelújítástóth malom utcaútfelújítás